Rusko-kineske vojne vežbe: Bojevo gađanje i formacijska plovidba (VIDEO)

U okviru vežbe odbijanja vazdušnog napada, brodovi su iz protivavionskih topova gađali simulirani cilj, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Vojno osoblje Tihookeanske flote Rusije i Ratne mornarice Kine vežbali su gađanje u okviru zajedničkih pomorskih vežbi "Sever/Saradnja – 2023" u Japanskom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Na snimku koje je postavilo ministarstvo, posada ratnog broda simulira bitku i gađa iz artiljerijskih oruđa AK-100 i A-190.

"U toku praktičnih dejstava ruski i kineski mornari usavršavali su veštine plovidbe u različitim formacijama i izvodili obuku u komunikacijama. U okviru vežbe odbijanja vazdušnog napada, brodovi su iz brzometnih protivavionskih topova gađali simulirani vazdušni cilj", dodaje Ministarstvo odbrane.

Ranije je saopšteno da će rusku mornaricu predstavljati veliki protivpodmornički brodovi flote "Admiral Tribuc" i "Admiral Pantelejev", korvete "Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov" i "Gremjašči" kao i pomoćni brodovi. 

Kinesku mornaricu predstavljaju razarači "Ćićihar" i "Guejang", patrolni brodovi "Zaožuang" i "Rižao", kao i brod za snabdevanje "Taihu".

Ministarstvo je takođe napomenulo da u vežbi učestvuje "30 aviona pomorske avijacije, uključujući protivpodmorničke avione i helikoptere i lovce presretače".