"Fajnenšel tajms" uvid u Putinov novi plan za žito: Inicijativom zamene do Afrike

Rusija će izneti sopstveni predlog na samitu sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu sledeće nedelje, te ponovo kada šef ruske države poseti Tursku u avgustu

Nakon što se ove nedelje povukla iz sporazuma koji podržavaju UN, Rusija je počela da forsira plan za snabdevanje Afrike žitom, ali tako da izbaci Ukrajinu sa globalnih tržišta, tvrde tri osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predložio je inicijativu zamene, kojom bi Katar platio Moskvi da svoje žito isporuči Turskoj. Potom bi Turska usev dalje distribuirala "zemljama u nevolji", otkrili su zvaničnici upoznati sa prilikama, prenosi "Fajnenšel tajms".

Rusija još nema podršku Katara i Turske, ali Moskva ideju o razmeni nije podigla na formalni nivo, navodi se.

"Kijev i njegove zapadne pristalice će verovatno biti duboko sumnjičave prema ponudi Rusije, koja bi obezbedila pomorsku blokadu ukrajinskih crnomorskih luka od vitalnog ekonomskog značaja.

Rusija je prvi put iznela ideju o snabdevanju Afrike žitom prošle godine, nakon što se nakratko povukla iz crnomorskog sporazuma uz posredovanje UN i Turske, koji je dozvolio izvoz 33 miliona tona ukrajinskog žita. Moskva je ponovo pristupila sporazumu nekoliko dana kasnije.

Prema ponudi na osnovu nacrta memoranduma u koji je "Fajnenšel tajms" imao uvid, Rusija je trebalo da pošalje Turskoj do milion tona žitarica "po osnovi preferencija". Katar bi u potpunosti platio račun, a žito bi se isporučilo Turskoj da bi se potom otpremilo u Afriku.

Nakon što se Putin ove nedelje ponovo povukao iz Sporazuma o žitu, ljudi uključeni u te razgovore rekli su da očekuju da će Rusija izneti sopstveni predlog na samitu sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu sledeće nedelje, te ponovo kada šef ruske države poseti Tursku u avgustu.

Osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je da se Moskva nije zvanično obratila Dohi u vezi sa tom inicijativom, ali je dodala da je malo verovatno da bi se Katar složio.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, odbio je da komentariše navode. Turska, Ukrajina i Katar nisu odgovorile na zahteve lista za komentar.