Ruski diplomata: Ukrajinske luke legitimna meta za Rusiju

Cilj Zapada je da sukobi dva bratska naroda, oslabi i raskrvari Rusiju koliko god je to moguće, kako bi sprečio njeno oživljavanje kao svetske sile, kaže prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski

Rusija ukrajinsku lučku infrastrukturu tretira kao položaje Oružanih snaga Ukrajine i mesta na koja se doprema zapadno naoružanje, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Prinuđeni smo da konstatujemo da je za godinu dana važenja Sporazuma o žitu, kijevski režim pod njegovim okriljem prikupio znatne vojnoindustrijske, energetske i skladišne kapacitete na području svojih crnomorskih luka. Tamo su razmeštene i značajne rezerve u ljudstvu Oružanih snaga Ukrajine, kao i stranih plaćenika", kazao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, s prekidom tog sporazuma, Rusija je dobila mogućnost da tu situaciju ispravi.

"Tretiramo celokupnu crnomorsku lučku infrastrukturu Ukrajine kao mesta dislokacije i popunjavanja kapaciteta Oružanih snaga Ukrajine zapadnim naoružanjem, koje Kijev koristi protiv Rusije", precizirao je ruski diplomata.

Naime, ranije su oružane snage Ruske Federacije izvele udar sa kopna i mora oružjem visoke preciznosti na objekte vojne industrije, infrastrukturu za gorivo i skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u blizini Odese, kao i na vazduhoplovnu bazu Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti.

Rusija je u noći 19. jula izvela jedan od najvećih napada na luku Odesa, što je bio odgovor na napad na Krimski most koji poluostrvo povezuje sa kopnenim delom Rusije. Moskva je poručila da su napadi bili usmereni na vojne objekte. 

Zapad želi da sukobi Ruse i Ukrajince i oslabi Moskvu

Poljanski je istakao da je Zapad zainteresovan za sukob Rusa i Ukrajinaca, kao i za maksimalno slabljenje Rusije.

"Šta su interesi Zapada – jasno je. Sukobiti dva bratska naroda, oslabiti i raskrvariti Rusiju koliko god je to moguće kako bi sprečili njeno oživljavanje kao svetske sile ili bar odložili rađanje novog multipolarnog sveta", naglasio je Poljanski.

Poljanski je upitao da li je u interesu Ukrajine da "postane devastirana, deindustrijalizovana zemlja, koja je izgubila većinu svog radno sposobnog stanovništva".

"Da li je Ukrajina zainteresovana za trovanje plodnog tla projektilima sa osiromašenim uranijumom koje je isporučila Velika Britanija ili kasetnom municijom koju je isporučila SAD? Da li Ukrajina treba da vaspitava čitavu generaciju u duhu mržnje, u duhu pomahnitalog nacionalizma i obožavanja nacističkih zločinaca? Da li građani Kijeva treba da budu zamorci za američke biološke laboratorije u Ukrajini?", nastavio je.

"Ali to je nasleđe koje će Zelenski ostaviti iza sebe, koga je 2019. godine izabralo skoro tri četvrtine birača zahvaljujući sloganima o zaštiti ruskog jezika i težnji za mirnim rešenjem problema Donbasa", zaključio je Poljanski.