Poljanski: Ništa od Sporazuma o žitu, dok ne ispunite zahteve

Ruska delegacija na sednici Saveta bezbednosti UN-a podsetila je na uslove od kojih ne odustaje

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski podsetio je na sedam uslova koji moraju da budu ispunjeni kako bi se Rusija ponovo vratila u Sporazum o žitu, koji je prestao da bude na snazi 18. jula. 

Prvi uslov, kako je rekao, je da se ukinu sankcije protiv izvoza ruskih žitarica i đubriva na svetsko tržište.

Drugi uslov - ukloniti sve prepreke koje stoje na putu ruskih banaka i finansijskih institucija čiji je rad neophodan za isporuku prehrambenih proizvoda i đubriva iz Rusije. Potrebno je što pre ponovo povezati ruske organizacije sa SVIFT sistemom, i Moskva zahteva konkretne rezultate, a ne obećanja, kako je rekao Poljanski.

Treći uslov je da se ponovo pokrene izvoz u Rusiju rezervnih delova i komponenti za poljoprivrednu industrijsku tehniku.

Četvrti uslov je rešavanje svih pitanja koja se tiču brodova koji prevoze rusku robu, osiguranja izvezenih namirnica i logistike u celini. 

"Povećanje troškova koji se izdvajaju za isplatu brodova koji prevoze robu, rast troškova prilikom međunarodnog plaćanja i drugih transakcija doveo je do dvostrukog pada profita koji smo dobijali od izvoza", objasnio je Poljanski. 

Peti uslov je da se obezbede svi potrebni uslovi za neometan izvoz ruskog đubriva i sirovina koji su potrebni za njihovu proizvodnju, a ovo spada i ponovno puštanje u rad cevovoda za amonijak Toljati-Odesa, koji su nedavno, podsetimo, u vazduh digli Ukrajinci.

Šesti uslov je da se u inostranstvu odblokira sva ruska imovina koja ima veze sa poljoprivredom.

I, na kraju, sedmi zahtev odnosi se na samu prirodu Sporazuma o žitu. Moskva traži da suština ovog dogovora ponovo bude humanitarnog karaktera, kao što je to inicijalno i bilo planirano u julu prošle godine, kada je sporazumi i bio potpisan. 

Samo ukoliko svi ovi uslovi budu ispunjeni, Rusija će se vratiti u sporazum, podvukao je Poljanski. 

Ruski diplomata je podsetio da je više od 70 odsto izvezenih ukrajinskih žitarica bilo poslato u bogate zemlje, kao i da su najveći deo zarade od tog izvoza imale zapadne korporacije poput "Monsanta" i kompanija "Dupont" i "Kargil", iz razloga što su one vlasnici velikog dela ukrajinskog zemljišta.

I rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije se oglasilo o ovom pitanju, a opširnije o tome pročitajte ovde