Kasetne bombe usmrtile vojnog dopisnika "RIA Novosti", drugi novinari povređeni

Na meti su se našli novinari raznih medijskih kuća iz Rusije, koji su se skupili u Zaporoškoj oblasti kako bi dokumentovali primenu kasetne municije od strane ukrajinske vojske

Vojni dopisnik "RIA Novosti" Rostislav Žuravljov poginuo je danas u Zaporoškoj oblasti prilikom napada ukrajinske armije kasetnim bombama, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Žuravljev je zadobio teške povrede, a zatim je za vreme evakuacije i preminuo.

U isto vreme, ranjen je i foto-reporter "RIA Novosti" Konstantin Mihaljćevskij, koji se sada prebacuje u Melitopolj, a ukoliko to bude dozvolilo njegovo zdravstveno stanje - u planu je da se premesti na Krim. 

Rane je zadobio i korespondent "Izvestija" Roman Poljšakov (na slici ispod) i kamerman Dmitrij Šikov. 

Na udaru napada, koji se desio oko 11 časova po srednjeevropskom vremenu, našli su se i novinari TASS-a i pripadnici pres-službe Zaporoške oblasti. Svi oni skupili su se kako bi dokumentovali artiljerijske napade ukrajinske vojske prilikom kojih je korišćena kasetna municija.  

Preživelim novinarima sada se ukazuje sva neophodna medicinska pomoć. Svi su van životne opasnosti, i stanje im je stabilno, iako su zadobili teže povrede

Žuravljov je bio iskusan profesionalac, koji je često prvi izveštavao sa opasnih tačaka na frontu, rekao je o poginulom novinaru direktor medijske grupe "Rasija sivodnja" Dmitrij Kiseljov. Savez novinara Rusije saopštio je da će predložiti da se njihovom poginulom kolegi posmrtno dodeli Orden hrabrosti. 

Zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev izjavio je da odgovornost za smrt novinara snose Ukrajina i Sjedinjene Američke Države u istoj meri, jer su one isporučile Kijevu kasetnu municiju.