Rusija

Posle pogibije novinara, Moskva poručila: SAD su odgovorne, a krivci za masakr će biti kažnjeni

Isporučioci kasetne municije Kijevu krivi su za ubistvo ruskog novinara, kaže Zaharova
Posle pogibije novinara, Moskva poručila: SAD su odgovorne, a krivci za masakr će biti kažnjeniGetty © Paula Bronstein / Staff

Odgovorni za masakr novinara RIA Novosti Rostislava Žuravljova biće kažnjeni, a svu odgovornost dele oni koji su svojim kijevskim štićenicima isporučili kasetnu municiju, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako prenosi "Sputnjik", ona je dodala da "kijevski režim nastavlja praksu zločinačkog terora".

"Sve ukazuje na to da napad na novinarsku grupu nije izveden slučajno: dopisnici su prikupljali materijal za reportažu o ukrajinskom granatiranju naselja u Zaporoškoj oblasti kasetnom municijom koja je zabranjena u mnogim zemljama", naglasila je Zaharova.

Ona je dodala da Vašington, London i Pariz "samo na rečima izražavaju zabrinutost za bezbednost novinara, ali u praksi su sponzori terorista".

"Nemamo nikakve iluzije o tome da profesionalne međunarodne strukture više vole, kao i ranije u sličnim slučajevima, da zatvore oči na taj gnusni zločin, što ih, u suštini, pretvara u saučesnike neobuzdanog terorizma Kijeva", zaključila je ona.

SAD su odgovorne za napad Oružanih snaga Ukrajine na ruske novinare kasetnom municijom, u kojem je poginuo novinar RIA Novosti Rostislav Žurvaljov, saopštila je Ambasada Rusije u Vašingtonu.

"Američki činovnici su uveravali svetsku javnost da će Ukrajinci ta sredstva koristiti 'selektivno i odgovorno'. Ništavnost tih reči je očigledna svima. To ško kijevski režim koristi kasetno oružje protiv civilnog stanovništva potvrđuje da Vašington gubi kontrolu nad svojim marionetama. Oružane snage Ukrajine su toliko očajne zbog teškog položaja na frontu, da preduzimaju najgora divljačka dejstva“, navedeno je u saopštenju.

Ruska diplomatska misija je naglasila da "na savesti SAD leži odugovlačenje sukoba i nove žrtve među civilima".

Dopisnik RIA Novosti Rostislav Žuravljov, koji je izveštavao iz zone specijalne vojne operacije, poginuo je od posledica teškog ranjavanja. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Žuravljov je umro tokom evakuacije od rana zadobijenih usled eksplozije kasetne municije. U napadu je ranjeno još nekoliko ruskih novinara.

image