Rusija

Rusi noćas izveli napad na Odesu: Još jedan udar na strane plaćenike, Ukrajinci oštetili crkvu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da nije tačna informacija koju kijevski režim širi da su ruske snage srušile Crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Odesi
Rusi noćas izveli napad na Odesu: Još jedan udar na strane plaćenike, Ukrajinci oštetili crkvuwww.globallookpress.com © Cover Images

Oružane snage Rusije noćas su izvele snažan napad visoko preciznim oružjem na lučki grad Odesu, a meta su bili objekti u kojima su se pripremali teroristički napadi protiv Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Kako prenose mediji, poslednji napadi imali su za cilj da unište čamce na daljinsko upravljanje, ali i mesta u kojima se vršila njihova proizvodnja. 

"U pogođenim objektima nalazili su se strani plaćenici. Svi ciljevi su pogođeni", potvrđuju iz ruskog ministarstva.

Takođe, saopšteno je da nije tačna informacija koju je kijevski režim širio, a prema kojoj su štetu Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Odesi nanele ruske trupe.

"Verovatan uzrok uništenja hrama u Odesi bio je pad ukrajinske protivvazdušne rakete", dodali su.

Savez pravoslavnih novinara saopštio je da, na sreću, niko nije nastradao, iako su se unutar crkve nalazili ljudi koji su se tu okupili radi molitve. Nekim čudom sačuvane su i čudotvorne ikone i svete mošti, koje su se nalazile u hramu.

Ukrajinska vojska odavno je skladištila naoružanje i municiju u lukama na Crnom moru. Kako su ove luke korišćene tokom sprovođenja Sporazuma o žitu za izvoz ukrajinskih žitarica, Ukrajinci su znali da im je obezbeđena sigurnost, odnosno, da ih Moskva neće dirati dok je dogovor na snazi. Izlaskom iz sporazuma, ove luke, uključujući Odesu, postale su legitimna meta za Rusiju.

Nakon poslednjeg terorističkog napada na Krimski most, koji se desio u ponedeljak, Rusija je saopštila da će uslediti odgovor. Od tada, ruske snage aktivno napadaju Odesu, a neka od pogođenih skladišta gore i danas, što ukazuje na veliku količinu municije koja se tu čuvala. 

Ukrajinska strana zvanično je priznala da je tokom napada na luku poslednjih dana uništena lučka infrastruktura. Ukrajinski mediji prenose da su PVO sistemi Ukrajine slabi, te da su PVO rakete navodno padale na zemlju odmah nakon lansiranja. 

image