Rusija

FSB: Eksploziv otkriven na brodu koji je trebalo da prevozi žito

Krajem maja brod je bio usidren u ukrajinskoj luci Kilija, u julu je u turskoj luci Tuzla u potpunosti zamenjena posada broda, koju je činilo 12 državljana Ukrajine, a brodu je promenjeno i ime, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije
FSB: Eksploziv otkriven na brodu koji je trebalo da prevozi žitowww.globallookpress.com © most. life/Global Look Press

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je pronašla tragove eksploziva na brodu za suv teret koji je plovio iz Turske u Rusiju, kroz Kerčki moreuz, saopštila je služba, prenose "RIA Novosti".

"Dana 22. jula pronađeni su tragovi dinitrotoluena i tetril eksploziva u magacinu jednog stranog teretnog broda na putu iz Turske za luku Rostov na Donu, radi utovara žita", navodi se u saopštenju.

Stručnjaci su ustanovili "znake mešanja trećih strana u strukturnim delovima plovila", navodi se u saopštenju FSB-a.

Prema podacima obaveštajne službe, krajem maja brod je bio usidren u ukrajinskoj luci Kilija. U julu je u turskoj luci Tuzla u potpunosti zamenjena posada broda, koju je činilo 12 državljana Ukrajine, a brodu je promenjeno ime.

"Ove okolnosti ukazuju da postoji mogućnost da je strani civilni brod korišćen za isporuku eksploziva na teritoriju Ukrajine", zaključila je FSB i dodala da je zbog toga teretnom brodu zabranjeno da prođe ispod Krimskog mosta.

FSB u vidu sprečavanja terorističkih akcija vrši inspekcije brodova koji prolaze kroz Kerčki moreuz.

image