Rusija

Patrušev: BRIKS privlači zemlje jer ne gradi odnos na principu lider-rob

Tokom godina saradnje, u okviru ove organizacije formirala se kultura dijaloga, otvoreni i poverljivi odnosi na principima suverene ravnopravnosti, poštovanja izbora sopstvenog razvojnog puta i uvažavanja međusobnih interesa, kaže sekretar Saveta bezbednosti Rusije
Patrušev: BRIKS privlači zemlje jer ne gradi odnos na principu lider-robwww.globallookpress.com © President of Russia/Twitter.com

Asocijacija BRIKS postala je privlačna mnogim državama jer ne nosi nikakvu konfrontaciju ili skrivenu agendu, a pet zemalja članica komuniciraju na osnovu dogovorenih pristupa, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev, prenose "RIA Novosti".

"BRIKS dobija sve značajniju ulogu kao jedan od inovativnih formata međudržavne interakcije", kazao je Patrušev u Johanesburgu na sastanku visokih predstavnika država te organizacije zaduženih za pitanja bezbednosti, uz učešće grupe "Prijatelji BRIKS-a". 

Patrušev je naveo da se u "petorci" tokom godina saradnje formirala kultura dijaloga, otvoreni i poverljivi odnosi na principima suverene ravnopravnosti, poštovanja izbora sopstvenog razvojnog puta i uvažavanja međusobnih interesa.

"To pomaže našim zemljama da uvek pronađu zajednički jezik i obostrano prihvatljiva rešenja, čak i o najtežim pitanjima. Ovaj pristup već daje plodove i impresionira naše istomišljenike", istakao je.

Prema njegovim rečima, primetan je sve veći interes zemalja učesnica današnjeg sastanka za produbljivanje saradnje sa petorkom.

"Ključ atraktivnosti BRIKS-a za mnoge države juga i istoka je u tome što ovaj format nema nikakvu konfrontaciju ili skrivenu agendu. Njene države članice ne grade komunikaciju na principu lider-rob, gde neko daje ton, a ostali slede ove smernice, već na osnovu dogovorenih pristupa", naglasio je ruski sekretar Saveta bezbednosti.

Kako je dodao, vrata udruženja su otvorena za interakciju sa istomišljenicima.

"Uključivanjem velikog broja zemalja u diskusije u okviru BRIKS-a, formiranje stalnog kruga prijatelja asocijacije pomoći će da se konsoliduju napori svetske većine za rešavanje zajedničkih razvojnih problema i prevazilaženje aktuelnih izazova u različitim oblastima, uključujući bezbednost", zaključio je Patrušev.

BRIKS okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje nameravaju da se priključe ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Indoneziju, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.

image