Patrušev: Rusija i Kina zajedno se bore protiv zapadne hegemonije

Moskva i Peking daju veliki doprinos zaštiti prava i interesa zemalja u razvoju, poručio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije, koji trenutno boravi u Johanesburgu

Rusija i Kina zajednički se suprotstavljaju hegemonističkim akcijama Zapada, koji pod maskom multilateralnih mehanizama štite interese zemalja koje su u manjini, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, prenose "RIA Novosti".

"U trenutnoj situaciji, Rusija i Kina aktivno praktikuju multilateralizam, zajednički se suprotstavljaju politici jednostranih akcija Zapada i hegemonističkim akcijama, koji koriste multilateralne mehanizme kao izgovor za zaštitu interesa manjine zemalja", kazao je Patrušev na sastanku sa šefom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jijem u Johanesburgu.

Patrušev je naglasio da Rusija i Kina daju važan doprinos zaštiti prava i interesa zemalja u razvoju, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i svetu.

"Rusija i Kina se suprotstavljaju hladnoratovskom mentalitetu koji zaoštrava regionalne i međunarodne tenzije, daju važan doprinos zaštiti legitimnih prava i interesa Rusije, Kine i zemalja u razvoju, kao i održavanju mira i stabilnosti u regionu i širom sveta", rekao je Patrušev, a citira kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vang Ji: Jačanje strateške saradnje sa Rusijom

Šef Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine je istakao da je Peking spreman da nastavi sa jačanjem strateške saradnje i međusobnog poverenja sa Moskvom.

"Kina je spremna da dodatno ojača stratešku saradnju sa Rusijom, ojača strateško međusobno poverenje, produbi integraciju Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) inicijativom 'Jedan pojas, jedan put', kao i da ojača koordinaciju i saradnju na bilateralnom, regionalnom i međunarodnom nivou", kazao je Vang Ji.

Prema njegovim rečima, Peking je takođe spreman da blisko sarađuje sa Ruskom Federacijom i drugim zemljama BRIKS-a na zaštiti zajedničkih interesa zemalja u razvoju.

"Sve zemlje BRIKS-a su važna tržišta u razvoju. To su konstruktivne sile koje predstavljaju pravac svetskog razvoja. Kina je spremna da blisko sarađuje sa Rusijom i drugim zemljama BRIKS-a, pomažući da ta saradnja bude sadržajnija, snažnija i obimnija, kao i da zaštiti zajedničke interese zemalja u razvoju", naglasio je kineski zvaničnik.

Patrušev i Vang Ji sastali su se u Johanesburgu na marginama sastanka visokih bezbednosnih predstavnika BRIKS-a.