Rusija

Zaharova: SAD, Velika Britanija i EU finansiraju napade na Krimski most

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je odgovorila ukrajinskom ministru odbrane koji je istakao da će Kijev nastaviti da udara na logističke linije Moskve
Zaharova: SAD, Velika Britanija i EU finansiraju napade na Krimski most© Tanjug/AP Photo, File

Kijev će da nastavi s napadima na Krimski most a SAD, Velika Britanija i EU će to da finansiraju, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Reznjikov je ranije rekao je da će Kijev nastaviti da udara na Krimski most, uprkos činjenici da ga Rusija ne koristi za snabdevanje svoje vojske, prenosi Si-En-En.

"Normalna je taktika da uništavate neprijateljske logističke linije kako biste mu oduzeli mogućnost da dobije još municije, goriva i hrane. Zato ćemo koristiti ovu taktiku", rekao je govoreći o planovima za potpuno onesposobljavanje Krimskog mosta.

Kako su saopštile ruske vlasti, dva podvodna drona su 17. jula gađala most, a eksplozija nije oštetila nijedan stub, ali je odnela deo puta na koji je naišao automobil u kojem je bila porodica. Roditelji su poginuli na licu mesta, a njihova ćerka je teško povređena.

"Incident je još jedan teroristički napad kijevskog režima", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. "Ovaj zločin je sa vojne tačke gledišta besmislen, pošto Krimski most odavno nije korišćen za vojni transport, i brutalan, jer su ubijeni i povređeni samo nevini civili", kazao je ruski predsednik.

Ovo je drugi napad Kijeva na most, koji je izgrađen 2018, kako bi povezao Krim sa kopnenim delom Rusije. Ranije ovog meseca ukrajinske vlasti su priznale da stoje iza napada koji je izveden kamionom u oktobru 2022. godine, u kojem su poginula tri civila i oštećeni putni i železnički transport.

image