Rusija

Peskov: Zapad pokušao da sabotira samit "Rusija-Afrika"

Rusija se ne vraća Sporazumu o žitu, jer nisu ispunjeni njeni uslovi, kazao je portparol Kremlja
Peskov: Zapad pokušao da sabotira samit "Rusija-Afrika"www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

SAD, Francuska i druge zapadne zemlje izvršile su neviđeni pritisak na afričke države uoči samita "Rusija-Afrika", koji će se održati u Sankt Peterburgu, kako bi sprečili njihovo učešće, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

"Ne želim da ulazim u detalje, ali dobro smo svesni da su skoro sve afričke države izložene neviđenom pritisku Sjedinjenih Država. Ni francuske ambasade ne miruju, a i druge zapadne misije pokušavaju da doprinesu ovim naporima kako bi sprečili održavanje ovog samita", kazao je Peskov.

Portparol Kremlja je osudio takvo ponašanje.

"Ponašanje SAD, Francuske i drugih država zaslužuje osudu. Oni zapravo poriču afričkim državama suvereno pravo da samostalno biraju partnere kako za jačanje saradnje, interakciju u različitim oblastima, tako i za razgovore o aktuelnim temama", istakao je Peskov i dodao da je "važnije nego ikada da se Rusija i afričke zemlje okupe i razgovaraju".

Naime, drugi samit i ekonomski forum "Rusija-Afrika", biće održan od 27. do 28. jula u Sankt Peterburgu, na kojem je planirana diskusija o pitanjima međunarodne prehrambene bezbednosti i stabilnosti tržišta đubriva.

Ruski diplomata i šef Sekretarijata Foruma za partnerstvo Rusije i Afrike Oleg Ozerov izjavio je da će na ovom samitu Rusija ponuditi afričkim zemljama rešenje za probleme sa hranom nakon raskida Sporazuma o žitu.

Rusija se ne vraća Sporazumu o žitu

Peskov je dodao da je povratak Sporazumu o žitu sada nemoguć, jer nisu ispunjeni uslovi Rusije.

"U pismu gospodina (generalnog sekretara UN Antonija) Gutereša ruskom predsedniku Vladimiru Putinu još jednom je iznesen određeni plan akcije i obećanje da će jednog dana biti moguće ispuniti ruski deo ovih sporazuma. Nažalost, u ovom trenutku je nemoguće vratiti se ovom dogovoru, jer se on ne sprovodi", objasnio je Peskov.

Prema njegovim rečima, defakto posao nikada nije realizovan, a i ruski predsednik je jasno stavio do znanja da je Rusija spremna da odmah nastavi sa sporazumom čim on bude izvršen.

Portparol Kremlja je naglasio da će se Rusija boriti protiv pokušaja Kijeva da iskoristi bilo koje kanale snabdevanja ukrajinskim žitom u vojne svrhe i za terorističke napade na Rusiju.

"Za nas je veoma važno da kijevski režim ne koristi različite kanale snabdevanja u vojne svrhe, kako bi vršio terorističke napade na našoj teritoriji. Nastavićemo da se borimo protiv toga", poručio je Peskov.

Podsetimo, Sporazum o žitu prekinut je 18. jula, nakon što je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. 

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, zapadne zemlje nisu ispunile svoja obećanja. Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj sporazuma – snabdevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

image