Rusija

Patrušev: Zapad smišljeno destabilizuje zemlje BRIKS-a

Zapad svesno izaziva sukobe širom sveta, koriste sva sredstava da bi ostvarili svoje ciljeve, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije
Patrušev: Zapad smišljeno destabilizuje zemlje BRIKS-awww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti čine sve za eskalaciju sukoba u Ukrajini, snabdevajući Kijev kasetnom municijom, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev u intervjuu za list "Ruskaja gazeta".

"SAD i njihovi sateliti čine sve za eskalaciju sukoba, isporučujući Ukrajini sve više oružja, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom, krstareće rakete dugog dometa 'vazduh-zemlja' i napokon, kasetnu municiju zabranjenu u mnogim zemljama sveta", rekao je Patrušev u intervjuu, a prenose "RIA Novosti".

On je podsetio da je Rusija spremna za dijalog, ali da je neophodno ohrabriti zapadne sponzore kijevskog režima na pregovore, koji je sam sebi zabranio pregovore sa Moskvom.

Prema rečima sekretara Saveta bezbednosti RF, situacija oko Ukrajine je živopisan primer destruktivnog delovanja zapadnjaka. Patrušev je dodao da Rusija ceni razumevanje razloga za specijalnu vojnu operaciju i uravnoteženu procenu tekućih događaja od strane partnera iz BRIKS-a.

Zapad već dugi niz godina destabilizuje situaciju u zemljama BRIKS-a (Rusija, Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika), namerno izazivajući razne unutrašnje i spoljne sukobe, naglasio je Patrušev, govoreći u Južnoj Africi na sastanku visokih predstavnika zemalja BRIKS zaduženih za pitanja bezbednosti, prenosi TASS.

"Kolektivni Zapad već dugi niz godina destabilizuje situaciju u zemljama BRIKS-a. U skladu sa kolonijalnom praksom, on eksploatiše najbogatije resurse afričkog kontinenta. Pokušava da uspostavi svoja pravila u azijsko-pacifičkom regionu i na Bliskom istoku, na postsovjetskom prostoru, uključujući Zakavkazje i Centralnu Aziju. U svim pomenutim regionima zapadnjaci svesno provociraju međuetničke, međukonfesionalne i sukobe među državama", rekao je Patrušev.

Zadatak svih ovih akcija on je nazvao pokušajem Zapada da za sebe preoblikuje sistem međudržavnih odnosa.

"Da bi ostvarili svoje ciljeve, koriste sva sredstava za prinudu neistomišljenika, od vojne sile, političke ucene i nezakonitih ekonomskih sankcija. Pokušavaju da nasilno promene običaje i tradicije naših zemalja, negiraju univerzalne ljudske vrednosti i da se mešaju u unutrašnje stvari suverenih država" bio je jasan Patrušev.

Kako je istakao, takve akcije negativno utiču uglavnom na zemlje u razvoju.

Istovremeno je primetio da "svet trenutno prolazi kroz kardinalne promene".

"Bez preterivanja, odlučuje se o sudbini budućeg svetskog poretka. Potrošački model zapadne civilizacije, čije je blagostanje dugi niz godina obezbeđivano na račun drugih zemalja ispumpavanjem njihovih resursa, postaje prošlost", zaključio je.

Prema njegovim rečima, formiranje suverenih država "spremnih da odlučno brane nacionalne interese" vodi formiranju multipolarne arhitekture. Novi centri moći se pojavljuju u Aziji, Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.

Ove zemlje igraju sve istaknutiju ulogu u donošenju odluka o globalnim pitanjima, i pokazuju spremnost i sposobnost da brane sopstveni put razvoja", dodao je Patrušev.

image