Zaharova: Zapad da objasni gde je 97 odsto žita namenjenog Africi

Sigurna sam da će pronaći prave reči da otkriju afričkim zemljama zašto rusku hranu i đubrivo nisu pustili na kontinent, poručila je portparolka ruskog MSP-a

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova reagovala je na izjavu stalnog predstavnika pri UN Barbare Vudvord da će u sredu, 26. jula, Savet bezbednosti UN održati sastanak na kojem će se razgovarati o povlačenju Rusije iz Sporazuma o žitu.

Ona je na svom Telegram kanalu napisala da će SAD, Britanija, Francuska i zemlje EU koje su članice Saveta bezbednosti UN moći mirno i promišljeno da odgovore na pitanje: "Gde je žito, Zin?".

"Radujemo se njihovom objašnjenju o tome kako su za godinu dana uspeli skoro da puknu od proždrljivosti, prisvojivši 97 odsto izvoza, i u isto vreme upropaste poljoprivrednike Poljske i Bugarske zbog pohlepe. Sigurna sam da će pronaći prave reči da objasne afričkim zemljama zašto rusku hranu i đubrivo nisu pustili na kontinent, kao i koje mere su preduzeli protiv kijevskog režima, koji je uništio cevovod za amonijak kako bi blokirao snabdevanje ruskim đubrivima", napisala je, u svom maniru, Zaharova.