Rusija

Medvedev: Protiv Rusije se vodi sajber rat

Neophodno je aktivno unapređivati domaće tehnologije i proizvode kako bi što bezbednije radili i minimizirali napade u sajber prostoru, poručio je bivši ruski predsednik
Medvedev: Protiv Rusije se vodi sajber ratwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Pretnje u oblasti digitalne bezbednosti Ruske Federacije su dramatično porasle od početka Specijalne vojne operacije i u toku je rat protiv Rusije u sajber prostoru, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Pitanja digitalne bezbednosti države, pouzdanog rada svih informacionih sistema danas su od posebnog značaja. Od trenutka kada je počela Specijalna vojna operacija, svi izazovi i pretnje u ovoj oblasti su dramatično porasli. Protiv Rusije je pokrenut pravi rat u sajber prostoru, dok se sankcioni pritisak neprijateljskih država stalno povećava", kazao je Medvedev u obraćanju učesnicima strateškog zasedanja državne korporacije "Rosatom".

Kako je naglasio, sve to zahteva da Moskva uloži aktivne napore u zaštiti kritične informacione infrastrukture.

Medvedev je podsetio na zadatak, koji je postavio ruski predsednik Vladimir Putin, "da se u najkraćem roku prevaziđe zavisnost od uvoznog softvera i opreme".

On je dodao da je neophodno aktivno unapređivati domaće tehnologije i proizvode kako bi što bezbednije radili i minimizirali napade u sajber prostoru.

Prema njegovim rečima, kompanija "Rosatom" će razvijati pouzdani hardverski sistemi.

"Naš zajednički zadatak je da efikasno koordiniramo rad svih relevantnih resora i da pružimo podršku", zaključio je Medvedev.

image