Putin sa predstavnicima Etiopije: Dugogodišnji odnosi su nam veoma značajni

Ruski predsednik danas dočekuje afričke lidere pred zvanični početak drugog samita Rusija-Afrika koji će se održati u Sankt-Peterburgu 27. i 28. jula

Etiopija je za Rusiju prva zemlja na afričkom kontinentu sa kojom je pokrenula diplomatske odnose i to pre 125 godina, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa delegacijom Etiopije pred sutrašnji samit Rusija-Afrika, koji će biti održan u Sankt Peterburgu.

Rusija visoko ceni dugogodišnje prijateljske veze sa Etiopijom, zasnovanim na principu uzajamnog poštovanja interesa rekao je Putin na sastanku sa premijerom ove zemlje.

BRIKS ne radi ni protiv koga, radi za svoje interese u sferi finansija, istakao je ruski predsednik na sastanku sa predsednicom Nove razvojne banke BRIKS-a Dilmom Rusef uoči samita.

Dolar se u međunarodnim finansijama sada koristi kao instrument političke borbe, rekao je Putin i dodao da zemlje članice BRIKS-a vode obračune u nacionalnim valutama.

Samitu Rusija-Afrika će prisustvovati 47 delegacija, a kako je ranije tokom dana izjavio Putin, Afrika će postati jedan od centara novog multipolarnog sveta kojem teži veliki broj država danas.

Iz Kremlja su još poručili da su određeni zapadni centri pokušali da izvrše pritisak na afričke zemlje da se ne pojave na samitu, ali uprkos svemu tome, afričke zemlje pokazale su "čvrstu rešenost da razvijaju odnose sa Rusijom", te će sa Putinom lično razgovarati 17 afričkih lidera. 

Rusija i afričke zemlje će se u Sankt Peterburgu dogovoriti o zajedničkom akcionom planu do 2026. godine, a Moskva će afričkim zemljama ponuditi pomoć u rešavanju problema sa hranom nakon suspenzije Sporazuma o žitu. U planu je i potpisivanje niza sporazuma, a biće održan kako ekonomski, tako i humanitarni forum.