Zaharova: Ruska delegacija učestvovaće na sednici SB UN posvećenoj Sporazumu o žitu

Budite pažljivi i ne vodite se lažnim informacijama, poručila portparolka MSP Rusije

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je danas da će ruska delegacija učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Sporazumu o žitu. 

"Kada je reč o 'Sporazumu o žitu' ('Crnomorskoj inicijativi') Rusija će obavezno istupiti sa izlaganjem. A kada je reč o izlaganju na temu toga da je 'Rusija namerno rušila kulturne spomenike Odese', a koju su izmislili zapadnjaci, ruski predstavnik je zaista odbio da govori na tu temu, između ostalog i zbog toga što govornik kojeg smo najavili nije odobren", napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je dalje navela, ruski predstavnik će o tome posebno govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN, koju je sazvala Rusija, a koje se tiče progona pravoslavlja u Ukrajini.

"Budite pažljivi i ne vodite se lažnim informacijama", poručila je portparolka. 

Podsetimo, Sporazum o žitu istekao je sredinom jula, nakon što je Moskva više puta upozorila da se ono što joj je obećano još prošle godine ne ispunjava, dok žito koje je najpotrebnije afričkim zemljama odlazi, zapravo, u neke od najbogatijih država sveta. Rusija je zatim zvanično saopštila da će tokom predstojećeg samita Rusija-Afrika biti reči o rešenju problema sa hranom nakon raskida prehrambenog sporazuma. Samit počinje sutra, i trajaće dva dana.  

U međuvremenu, nakon današnjeg sastanka Saveta NATO-Ukrajina, Alijansa je saopštila da će zbog prestanka sporazuma biti povećana obaveštajna aktivnost u Crnom moru.

Akcije ruske strane, navodno, stvaraju pretnju po stabilnost u regionu Crnog mora, koji ima strateški značaj za NATO. "Saveznici pojačavaju podršku Ukrajini i povećavaju 'budnost'", rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.