Rusija

Indijski stručnjak na samitu Rusija-Afrika za RT: Rusija je partner, BRIKS uskoro o novim članovima

Objšnjavajući globalni trend napuštanja dolara u međunarodnoj trgovini, Semir Bahtačarija navodi da kada je svet bio unipolaran, dolar je bio jedina valuta, sada je multipolaran i postoji potražnja za većim brojem valuta

Kada je u pitanju Afrika, nema rivalstva između Rusije i Indije, već je u pitanju saradnja. U Indiji Rusiju vidimo kao komplementarnu i partnersku državu, rekao je za RT Semir Bahtačarija koji je na drugom samitu i ekonomsko-humanitarnom forumu "Rusija-Afrika" u Sankt Peterburgu predstavljao Međunarodnu fondaciju Vivikanda. 

Govoreći o tome što veliki broj država želi da se pridruži organizaciji BRIKS, indijski stručnjak je istakao da veruje da će se o načinu primanja novih članica najverovatnije razgovarati na narednom sastanku BRIKS-a u Durbanu.

"Zapravo su se 22 države prijavile. Sa jedne strane se osećam vrlo srećno što se pojavljuje alternativni svetski poredak, koji će, kako je krenulo, jednog dana možda zameniti Ujedinjene nacije, to je veoma dobar znak. Ali sa druge strane, kada su u pitanju praktične implikacije, BRIKS je oformljen na labavim vezama, Kina, Indija, Južna Afrika i Rusija, to je pet različitih kontinenata, i čak kad treba odlučiti koju državu će primiti, na primer Kina kaže: 'Alžir treba da se pridruži', Indija kaže: 'Ne, trebalo bi Maroko', Brazil kaže: 'Ne, već Tunis', biće problema", rekao je Bahtačarija. 

Kako navodi, ne misli da će druge države odmah moći da budu primljene.

Objšnjavajući globalni trend napuštanja dolara u međunarodnoj trgovini, Bahtačarija navodi da kada je svet bio unipolaran, dolar je bio jedina valuta, sada je multipolaran i postoji potražnja za većim brojem valuta.

"Problem je, kada posmatramo multipolarni svet, razmišljamo kako bi možda trebalo da imamo jednu valutu koja će zameniti dolar. Ja opet mislim da će biti teško. Mislim da ćemo razviti sistem robne razmene, u kom će Indija moći da kupi stvari od Rusije i obrnuto bez plaćanja, taj sistem će biti važan. Indija je razvila sličan dogovor sa Saudijskom Arabijom. Mislio sam da ćete pitati i za BRIKS valutu, o kojoj se šuška naokolo, ali ja mislim da bi bilo teško odmah je praktično primeniti, biće potrebno neko vreme", ocenjuje indijski stručnjak.

Kako zaključuje, trenutno rešenje za dedolarizaciju, koja jeste neophodna, moraće da bude lokalizovano, bilateralno rešenje. 

image