Rusija

MSP Rusije: UN podržavaju ispunjenje obaveza u okviru Sporazuma o žitu

Važno je da je generalni sekretar potvrdio privrženost UN-a tome da se sprovedu i one obaveze koje su obećane Rusiji
MSP Rusije: UN podržavaju ispunjenje obaveza u okviru Sporazuma o žituwww.globallookpress.com © MFA Russia

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš potvrdio je u razgovoru sa ruskom delegacijom u Rimu da UN smatraju da bi sve ono što je Rusiju obećano u okviru Sporazuma o žitu treba da bude realizovano, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin. 

"Za nas je važno da je generalni sekretar potvrdio privrženost UN-a ispunjavanju obaveza u okviru memoranduma Rusija-UN i da je izjavio da će nastaviti sa svojim naporima u tom kontekstu. Mi ćemo ove napore UN-a oceniti, ali u isto vreme ponavljamo da su potrebni rezultati", poručio je Veršinjin. 

Istakao je i da to što je Moskva odlučila da stopira Sporazum o žitu ne znači da je zaboravila na đubrivo koje je ostalo blokirano u nekim evropskim lukama, a koje su pojedine države nezakonito prisvojile, uprkos tome što je Moskva platila za transport đubriva u Afriku.

"Za sada su samo dve zemlje - Malavi i Kenija - dobile đubrivo", poručio je.

Ujedno, zamenik Lavrova kazao je i da će Moskva nastaviti sa sličnom praksom besplatnog izvoza svojih prehrambenih namirnica nekim od najsiromašnijih zemalja afričkog kontinenta. 

"Razmatramo nove varijante za isporuku", dodao je.

image