Rusija

FSB: Pronađeni tragovi eksploziva na brodu koji je iz Turske išao ka Rusiji

Ruska služba tvrdi da je isti taj brod u junu i julu ove godine dva puta bio u ukrajinskoj luci u Odeskoj oblasti
FSB: Pronađeni tragovi eksploziva na brodu koji je iz Turske išao ka Rusijiwww.globallookpress.com © Antonio Sempere

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je saopštila da su pronađeni tragovi eksplozivnih supstanci na stranom brodu koji je išao iz Turske u Rusiju radi utovara žitarica. 

FSB dalje navodi da je ruska služba utvrdila da je pomenuti brod "BMO RIVER", koji je prošle srede prošao kroz Kerčki moreuz i pristao u rusku luku Rostova na Donu, zapravo, ranije dva puta, u junu i julu, ulazio u ukrajinsku luku Reni u Odeskoj oblasti.

Podsetimo, Rusija je sredinom jula stopirala učešće u Sporazumu o žitu, koji je regulisao izvoz žitarica iz Crnog mora i kretanje brodova u tom regionu. Usled neispunjavanja obaveza koje su bile obećane Moskvi, Rusija je nakon višemesečnog upozoravanja odlučila da stopira dogovor. Od tog trenutka, ruska strana više ne garantuje bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica, a prestali su da važe i bezbednosni morski koridori.

Ujedno, u okviru ovog sporazuma, bila je formirana posebna komisija koja je pregledala brodove koji su izlazili i ulazili u luke, kako se ovi koridori ne bi koristili za vojne potrebe i naoružavanje Kijeva.

Ipak, današnje saopštenje FSB-a pokazalo je da su na jednom od tih brodova ipak pronađeni tragovi eksplozivnih materija, te da je isti taj brod u junu i julu, dok je još važio prehrambeni sporazum, imao pristup ukrajinskim lukama. 

image