Peskov: Afrika je ogroman kontinent koji je spreman da sarađuje sa nama

Afrički kontinent igra sve značajniju ulogu u svetu, rekao je portparol Kremlja

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je rekao da će na forumu Rusija-Afrika biti reči o saradnju i načinima da se ona ostvari, a da će predsednik Rusije Vladimir Putin održati uvodnu reč.

"Govor Vladimira Vladimiroviča biće uskoro. Reč je o afričkom kontinentu, kontinentu koji igra sve značajniju ulogu u međunarodnim odnosima, koji poseduje ogroman ekonomski potencijal i mogućnost investicija, kao i u svim ostalim oblastima saradnje. Kontinent koji je spreman da sarađuje sa nama i da traži načine za interakciju u svetu koji se brzo menja", rekao je Peskov novinarima, prenose "RIA Novosti".

Samit će početi razgovorom predsednika Rusije Vladimira Putina sa predsednikom Komorskih ostrva koji je i predsedavajući Afričke unije.

U nastavku je planirana sednica ekonomsko-humanitarnog foruma na kojoj će prisustvovati i Patrijarh Kiril. 

Peskov je naveo da će predsednik Rusije razgovor sa delegacijama Mozambika, Burundija, Zimbabvea, Ugande, Eritreje.

On je naveo da se prati situacija situacija u Nigeru, gde je svrgnut aktuelni predsednik.

"Naravno, o tome će se razgovarati tokom samita, danas i sutra. Nemoguće je zanemariti takve događaje na afričkom kontinentu", zaključio je Peskov. 

Vojska Nigera je na nacionalnoj televiziji saopštila da je predsednik Mohamed Bazum smenjen i da su granice zatvorene, i najavila policijski čas u zemlji.

Peskov je  rekao da će predsednik Putin dati izjavu za medije na kraju samita.