Ukrajinci u Zaporožju izgubili više od 290 vojnika, uništeno 25 tenkova

Operativno-taktičkim udarima avijacije i artiljerije nanet je poraz ukrajinskim jedinicama u oblastima gde se, prema rečima ruskog vojnog vrha, u poslednjih mesec dana odvijaju najaktivnije borbe

Ukrajinska vojska je na južnodonjeckoj i zaporoškoj liniji fronta u protekla dva dana izgubila više od 280 vojnika, 25 tenkova, deset borbenih vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, dva automobila, višecevni raketni bacač RM-70 "vampir" češke proizvodnje, kao i dve haubice FH-70 proizvedene u Velikoj Britaniji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska je operativno-taktičkim udarima avijacije i artiljerije nanela poraz ukrajinskim jedinicama u oblastima naselja Belogorje, Omeljnik, Novodanilovka, Orehov i Pjatihatki u Zaporoškoj oblasti, gde se, prema rečima ruskog vojnog vrha, u poslednjih mesec dana odvijaju najaktivnije borbe.

Takođe, ruska vojska je izvela koncentrisane udare visokopreciznim oružjem dugog dometa, iz vazduha i sa mora na aerodrome, centre kontrole i razmeštanja neprijateljske vojske, fabrike gde se montiraju, ali i skladište bespilotni čamci, rakete, oružje i vojna oprema dobijena od evropskih zemalja i SAD.

"Svi ciljevi su postignuti. Svi naznačeni objekti su pogođeni", precizira rusko ministarstvo.

U prethodna dva dana, Oružane snage Ukrajine nastavile su bezuspešne pokušaje ofanzivnih dejstava na Donjeckom, Krasnolimanskom i Južnodonjeckom pravcu.

Samo na donjeckom pravcu je, "koordinisanim dejstvima odbrambenih jedinica koje su sarađivale sa avijacijom i artiljerijom grupe snaga Jug", odbijeno devet neprijateljskih napada kod mesta Avdejevka, Marjinka i severno od Kirova u DNR.

U blizini sela Konstantinovka u DNR uništeno je skladište municije 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, dodaje rusko MO.

Neprijatelj je u tom pravcu u prethodna dva dana izgubio preko 210 vojnika, jedan tenk, sedam borbenih vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, dva pikapa, haubice: D-20 i Msta-B, kao i kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPK-50.

Na Krasnolimanskom pravcu, jedinice traupa Centar su, oslanjajući se na vešto organizovan sistem vatre u kombinaciji sa inžinjerijskim preprekama, odbile neprijateljski napad kod naselja Červonaja Dibrova u LNR.

Tokom bitke uništeno je više od 15 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije i jedan automobil.

Ukrajina je tu izgubila 185 vojnika, tri borbena oklopna vozila, tri kamioneta, dve haubice D-30, kao i samohodnu artiljerijsku jedinicu "gvozdika".

Jurišnici trupa Centra su od 23. jula, napredovali u rejonu naselja Sergejevka u LNR tako da su oslobodili ukupno 12 kilometara duž fronta i tri kilometra u dubina odbrane neprijatelja, istaklo je ministarstvo.