Lavrov poziva novinare: Ne bavite se manipulacijama kao što to rade američki i evropski mediji

Potrebno je da se formira konstruktivna novinska agenda, koja se zasniva na istini i činjenicama, a ne na manipulaciji i fikciji, poručio je šef ruske diplomatije

Pozivam novinare da rade odgovorno i proaktivno u okruženju u kojem Zapad ne prestaje da ocrnjuje imidž Rusije. Sve se više manipulacija i izmišljotina pojavljuje u američkim i evropskim medijima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenose "RIA Novosti".

"Danas, kada Zapad ne odustaje od pokušaja da ocrni imidž Rusije i afričkih država u medijskom prostoru, potrebna je inicijativa, odgovoran rad novinara, rukovodioca i specijalista u oblasti novih medija. Uveren sam da je u vašoj moći da formirate konstruktivnu novinsku agendu zasnovanu na istini i činjenicama u vezi sa širenjem informacija u medijima, zasnovanu na istini i činjenicama, a ne na manipulaciji i fikciji, kao što je sve češće u američkim i evropskim medijima", rekao je Lavrov u svom obraćanju učesnicima drugog medijskog foruma rukovodioca vodećih novinskih agencija Rusija–Afrika.

Kako je istakao šef ruske diplomatije, važno je u potpunosti iskoristiti mogućnosti savremenih informacionih tehnologija – društvenih mreža, digitalnih servisa i platformi.

"U kombinaciji sa tradicionalnim formama, to nam omogućava da vodimo direktan i otvoren dijalog sa javnošću, da našim građanima ponudimo visokokvalitetne medijske proizvode o saradnji Rusije i afričkih država i uopšte o širokim međunarodnim pitanjima", poručio je Lavrov.

Drugi samit Rusija-Afrika počeo je danas u Sankt Peterburgu. 

Kao što je najavljeno, tokom samita, koji će trajati dva dana, biće reči o ekonomskim, političkim i humanitarnim pitanjima, a događaju će prisustvovati 49 afričkih delegacija i 17 afričkih lidera. Kako je ranije najavio Kremlj, predsednik Rusije sastaće se ponaosob sa svakim od lidera, koji će danas i sutra prisustvovati samitu.