Rusija

Ruski patrijarh: Da li Ukrajina sprovodi verski aparthejd?

Ukrajina je na pragu zabrane kanonske crkve, a tako nešto u modernoj Evropi ne sme da se dešava, smatra patrijarh Kiril
Ruski patrijarh: Da li Ukrajina sprovodi verski aparthejd?www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Moguće usvajanje zakona o potpunoj zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u ukrajinskoj skupštini biće protivzakonito i naneće štetu ukrajinskom društvu, rekao je patrijarh Kiril novinarima na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

"Svaka zabrana će biti protivzakonita. To će nesumnjivo naneti štetu ukrajinskom društvu. To se može učiniti samo usijane glave, bez razmišljanja o posledicama. Ništa slično u modernoj zemlji u Evropi ne sme da se dešava. Južna Afrika se izborila sa aparthejdom - a da li je ovo verski aparthejd", zapitao se patrijarh, odgovarajući na pitanje TASS-a o mogućem usvajanju zakona.

Ukrajinske vlasti poslednjih godina aktivno sprovode politiku ukidanja UPC, uključujući podsticanje prelaska njenih eparhija pod jurisdikciju takozvane Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), stvorene 2018. godine, od dve raskolničke verske strukture. Cilj ukrajinskih vlasti je da se potpuno zabrani delovanje kanonske UPC. Zbog toga je vlada u ime predsednika zemlje Vladimira Zelenskog, pripremila predlog zakona i podnela ga parlamentu.

Osim toga, vlasti gone sveštenike kanonske crkve pod optužbom za izdaju, a 13 arhijereja lišeno je ukrajinskog državljanstva. Oduzimaju se hramovi i predaju raskolničkoj crkvi. Kako je ranije saopštio advokat UPC Nikita Čekman, više od 100 crkvenih opština nezakonito je prešlo u nadležnost PCU. Vlasti su raskinule ugovor o zakupu Kijevsko-pečerske lavre sa UPC i zatražile da monasi napuste manastir.

image