Putin: Ako hoćeš da ideš brzo - idi sam, ako hoćeš daleko - idi s prijateljem

Rusko-afrički odnosi su zasnovani na dugogodišnjem prijateljstvu, kazao je lider Rusije

Ako hoćeš da ideš brzo idi sam, ako hoćeš daleko idi s prijateljem, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin pre zvanične ceremonije dobrodošlice liderima delegacija u okviru drugog Samita Rusija-Afrika Putin.

Rusija je danas dočekala delegacije iz skoro svih država Afrike, rekao je Putin i dodao da je današnji samit potvrda zajedničkih namera Rusije i Afrike da saradnju podignu na viši nivo, u oblasti politike, bezbednosti, ekonomije.

Rusija će doprineti sprečavanju aktuelnih konflikta na afričkom kontinentu, sprečavanju nastanka novih žarišta napetosti, borbi protiv terorizma i ekstremizma, pandemije i gladi, rešavanju pitanja životne sredine, ishrane i informacione bezbednosti", naglasio je predsednik.

"Rusko-afrički odnosi su zasnovani na dugogodišnjem prijateljstvu", rekao je i podsetio da je SSSR pomagao Africi da se izbori protiv kolonijalizma.

"Rusija i afričke zemlje se zajedno zalažu za formiranje pravednog multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na principima suverene ravnopravnosti država, nemešanja u unutrašnju politiku drugih država, poštovanja prava naroda da sami određuju svoju sudbinu", kazao je.

Prema njegovim rečima, Rusija optimistično gleda na buduće odnose Rusije i afričkog kontinenta. "Stotine hiljada Afrikanaca je završilo fakultete u Rusiji i sada znanje stečeno ovde kroz profesiju koriste u korist svojih država", naglasio je.

Održao je zdravicu za procvat Afrike i rusko-afričkog prijateljstva, "iako mnogi gosti ne piju, ali, treba poštovati tradiciju".

"Zaista smo spremni da radimo zajedno, ruku pod ruku sa afričkim prijateljima, za budućnost, da izgradimo istinski stratešku interakciju i partnerstvo", rekao je ruski lider na prijemu u čast učesnika samita Rusija-Afrika.