Rusija: Britanija da prestane da učestvuje u ukrajinskim napadima

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorava da bi dalje mešanje Engleza moglo dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je oštro osudilo "aktivno učešće britanskih vojnih specijalista u pripremi i snabdevanju" ukrajinske vojske za napad na rusku Crnomorsku flotu kod Sevastopolja.  

"Ambasadorki je izražen snažan protest", saopštilo je rusko ministarstvo, dodajući da je Moskva osudila kako diverziju na moru, tako i generalnu pripremu ukrajinskih vojnih snaga uz pomoć britanskih službi.

London se optužuje da je Kijevu obezbedio podvodne dronove, dok je u avgustu i septembru ove godine sprovedena obuka ukrajinskih snaga za njihovu upotrebu.

Rusko MSP je naglasilo da "sličnii potezi Engleza predstavljaju pretnju koja bi mogla da dovede do eskalacije situacije i nepredvidivim i opasnim posledicama".

"Ukazano je na neprihvatljivost takvih neprijateljskih provokacija i zahtevano je da se sa njima odmah prestane. U slučaju nastavka agresije, koja može dovesti do direktnog uvlačenja u sukob, sva odgovornost za posledice i povećanje tenzija u odnosima naših država biće u potpunosti na britanskoj strani", naglašava se u zvaničnom saopštenju ministarstva.

Navedeno je i da je u septembru 2020. godine postignut dogovor Kijeva i Londona o proširenju obuke ukrajinskih snaga od strane britanskih službi. Krajem iste godine, kako tvrdi rusko ministarstvo, države su započele vojne vežbe u Crnom moru.

Ranije danas, britanska ambasadorka u Moskvi Debora Bronert bila je pozvana na razgovor u rusko ministarstvo.

Portparolka ruskog MSP je početkom nedelje saopštila da će Moskva predati Londonu dokaze o umešanosti britanskih službi u napadima na ruske brodove u Crnom moru.