Rusija

Usvojena završna deklaracija samita Rusija-Afrika; Putin: Rusija ne krši Povelju UN

Rusija je otpisala dug od 23 milijardi dolara, a na zahteve afričkih zemalja za njihov razvoj izdvojiće više od 90 miliona, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin
Usvojena završna deklaracija samita Rusija-Afrika; Putin: Rusija ne krši Povelju UN© Tanjug/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP

Drugi i poslednji dan Drugog samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu bliži se kraju. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin u svojoj završnoj reči za medije poručio je da je dolazak afričkih delegacija na samit pokazalo da Afrika želi da razvija odnose sa Ruskom Federacijom, što Rusija ceni.

Nakon dvodnevnih razgovora, usvojena je i završna deklaracija ovogodišnjeg samita. Rusija i Afrika odredile su akcioni plan za razvoj saradnje u periodu od 2023. do 2026. godine. 

Putin je istakao da se planira produbljivanje saradnje u sferi energetike, trgovine, obrazovanja, kulture, medija, a u planu je i sve veći prelazak na nacionalne valute. 

Nešto ranije tokom dana, ruski lider je poručio i da je Rusija spremna da uloži napore kako bi se "dužnički teret" afričkih zemalja smanjio. U te svrhe, Rusija je već otpisala dug od 23 milijardi dolara, a u razvoj afričkih zemalja uložiće i više od 90 miliona, istakao je on. 

Tokom današnjih i jučerašnjih sastanaka bilo je reči i o ukrajinskoj krizi, a Rusija je poručila da je spremna da razmotri afričku inicijativu za rešavanje krize u Ukrajini.

Predsednik Afričkog saveza pred kraj današnjeg samita naglasio je da smatra da je Putin spreman da pregovara sa Ukrajinom i da je što pre potrebno da dođe do kraja ukrajinskog sukoba. Ipak, u to je, kako je objasnio, potrebno ubediti i drugu stranu, aludirajući na Kijev.

Prvi samit Rusija-Afrika, podsetimo, održan je u Sočiju pre skoro četiri godine, u oktobru 2019. 

Ovogodišnji samit se, ipak, održava u znatno drugačijoj atmosferi, izazvanoj zaoštravanjem odnosa između velikih sila i rastućom ulogom afričkih zemalja u novom, multipolarnom svetu. Samit je okupio predstavnike čak 49 afričkih zemalja i 17 afričkih lidera. 

  • 28. jul 2023 • 23:08

    23:08

    Putin: Rusija ne krši Povelju UN

    "Danas nam govore da kršimo Povelju Ujedinjenih nacija. Ja ne mislim tako. Naprotiv, siguran sam da se ponašamo u potpunosti u skladu sa Poveljom UN", rekao je Vladimir Putin na sastanku sa afričkom misijom za Ukrajinu u okviru samita Rusija-Afrika.

    Istovremeno, šef ruske države je dodao da principe Povelje UN treba da poštuju i druge zemlje.

    "Zaista, ne bi trebalo da postoje dvostruki aršini, jednostrane sankcije, pokušaji da se obezbedi sopstvena bezbednost na račun drugih", rekao je Putin.

    Neuspeh Zapada da se pridržava Povelje UN ne znači da Rusija ne želi ili ne traži mirno rešenje bilo kakvog sukoba, rekao je Putin.

    "Zapad nije mario za Povelju UN, on se seti međunarodnog prava samo kada misli da se može upotrebiti protiv nekoga", dodao je Putin.

    On je napomenuo da je Ukrajina usvojila regulatorni okvir koji zabranjuje pregovore sa Moskvom.

    "Mi nikada nismo odbijali pregovore, uvek smo govorili da smo spremni da nastavimo dijalog", rekao je predsednik RF.

  • 21:05

    Dugogodišnji partneri: Rusija i Libija imaju potencijal za još bolju saradnju

    Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa šefom predsedničkog saveta Libije Mohamedom Menfijem rekao da potencijal za saradnju dve zemlje nije iscrpljen, a trgovinska razmena se prilično dobro razvija.

    On je napomenuo da je Libija dugogodišnji partner Rusije u severnoj Africi.

    "Trgovinski promet u 2022. godini porastao je za 67,5 odsto. Ovo je, naravno, dobar pokazatelj. A u periodu januar-april se skoro udvostručio", primetio je predsednik Ruske Federacije.

    Među prioritetnim oblastima on je naveo industrijsku i transportnu infrastrukturu, energetiku.

    Prema Putinovim rečima, Rusija namerava da nastavi da pomaže u napredovanju na ključnim kolosecima rešenja zasnovanim na obezbeđivanju jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integritet Libije.

  • 21:04

    Južnoafrički poslanik: Putin se ne bori samo za Rusiju, već za ceo Globalni Jug

    Ruski predsednik mora da ostane jak, zato što se bori samo za Rusiju, već za ceo Globalni Jug, rekao je poslanik vladajuće južnoafričke partije Afričkog nacionalnog kongresa Andile Lungisa za "RIA Novosti".

    "Mi smo srećni što vidimo predsednika Putina ovde u Rusiji. On mora da ostane snažan: borba koju vodi nije samo borba za Rusiju, već i za Globalni Jug, pogotovo za zemlje u razvoju", rekao je on tokom samita Rusija-Afrika.

    On je rekao i da zemlje Globalnog Juga moraju da se bore za uspostavljanje izbalansiranog, multipolarnog sveta.

    "Ne možemo više da tolerišemo unipolarni svet u kom uvek interveniše Zapad, pre svega SAD", dodao je Lungisa.

  • 20:24

    Putin najavio proširenje saradnje sa Centralnoafričkom Republikom

    Rusija će nastaviti da podržava Centralnoafričku Republiku, postoji ozbiljan potencijal za razvoj saradnje u oblasti rudarstva, energetike i poljoprivrede, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa predsednikom te zemlje Faustin-Aražom Tuderom.

    "Mi vam pružamo praktičnu pomoć i to ćemo i nastaviti. Do sada, trgovina je zaostajala za ostalim oblastima saradnje, ali želimo da to promenimo", dodao je on.

  • 19:06

    Predsednik Eritreje: NATO objavio rat Rusiji

    Ukrajinski konflikt je, zapravo, rat koji je NATO objavio Rusiji, izjavio je predsednik Eritreje u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

    Kako je objasnio, taj rat "nije rat za Rusiju, već za hegemoniju i dominaciju u celom svetu".

    Posle završetka Hladnog rata, Zapad pokušava da suzbije sve države - bilo one male ili velike - koje za njih predstavljaju pretnju, jer se mogu posmatrati kao njihova konkurencija u kulturnom, socijalnom, političkom i drugom smislu, dodao je on.

    Prema njegovim rečima Rusija je znala šta se sprema, ali se nije pripremala za rat. "NATO je organizacija koja donosi štetu", podvukao je predsednik Eritreje. 

    NATO i EU, koja, kako je rekao, više ne postoji, sada se nalaze na reanimaciji.

  • 18:18

    Predsednik Afričkog saveza: Hvala Rusiji za topao bratski prijem, Putin spreman da razgovara o miru

    Predsednik Afričkog saveza zahvalio se predsedniku Rusije i ruskom narodu za topao i bratski prijem afričkih delegacija.

    "Zaista smo postigli uspeh. To je bio uspeh za predsednika Putina, koji nas je pozvao, ali i za nas", rekao je on, ocenjujući ovogodišnji samit Rusija-Afrika.

    Znamo da se prijatelji poznaju u teškim situacijama, i baš onda kada je Afrika ranije bila u teškom položaju - položaju ropstva - Rusija je bila jedna od prvih zemalja koja nam je pružila ruku pomoći u našoj borbi protiv ropstva, neokolonijalizma i aparthejda, objasnio je afrički zvaničnik. 

    "Došlo je vreme za novu eru naših odnosa", poručio je predsednik Afričkog saveza. 

    Tokom ovog samita govorili smo o energetici, razvoju naše infrastrukture, a istakli smo i da Afrika ima svoje potencijale koje treba da razvija. Sada se borimo da Afrika postane deo onih organizacija koje danas donose neke od glavnih odluka o svetu, dodao je on. 

    Predsednik Afričkog saveza je ponovio da je Putin obećao da je spreman da Africi isporuči žitarice potpuno besplatno i poručio da je ipak jako bitno da što pre dođe do kraja konflikta u Ukrajina.

    U to je, kako je objasnio, potrebno ubediti i drugu stranu, aludirajući na Kijev, pošto je, kako je ocenio, predsednik Putin spreman da razgovara o miru. 

    Afrika je spremna da bude posrednik i razgovara sa obe strane, podvukao je on. 

  • 18:11

    Usvojena završna deklaracija Samita

    Ruski predsednik Vladimir Putin i afrički lideri usvojili su završnu deklaraciju za Samit Rusija-Afrika.

    Na samitu "Rusija-Afrika" usvojen je akcioni plan rusko-afričkog partnerstva koji se odnosi na period od 2023. do 2026. godine, dok je na marginama samita potpisan niz sporazuma i dokumenata o saradnji u različitim oblastima između afričkih država i Ruske Federacije.

    Na samitu je, pored potpisanih sporazuma, razvijen i zajednički plan rada za jačanje spoljnopolitičkih koordinacija između država, a dogovorena je i podrobnija saradnja u oblasti međunarodne bezbednosti.

  • 18:07

    Putin: Afrički partneri svojim dolaskom pokazali da žele saradnju sa Rusijom

    Drago nam je da je samitu ovih dana prisustvovao veliki broj predstavnika afričkih država, koji su svojim dolaskom pokazali da su zainteresovani za dalju saradnju sa našom zemljom, i mi to cenimo, dodao je Putin.

    Ruski predsednik je istakao da se sve države koje su bile na samitu potvrdile da žele da se bore protiv neokolonijalizma i da su sve strane zainteresovane da dođe do izgradnje jednog pravednog sveta. 

    Afričke kolege su iskazale veliki broj interesantnih ideja, priznao je on.

    Putin je istakao da je u planu produbljivanje trgovinske saradnje, sve veći prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama. Takođe, Moskva planira da poveća izvoz svoje industrijske proizvodnje na afrički kontinent.

    RF će nastaviti da isporučuje afričkom kontinentu i neophodne žitarice, i da sarađuje sa Afrikom u energetskoj sferi, poručio je ruski lider. 

    U planu je, kako je dalje naveo, produbljivanje industrijske saradnje, ali i saradnja u sferi medija. 

    Predsednik Rusije je i danas, kao i juče, ponovio da će se u Africi otvoriti filijale glavnih ruskih univerziteta, ocenivši da je saradnja u sferi kulture i obrazovanja bitna.

    Rusija se iskreno trudi da sa Afrikom izgradi višestranu stratešku saradnju, podvukao je za Putin. Zbog toga, samit Rusija-Afrika od sad će se održavati svake tri godine. 

  • 18:02

    Evroazijski ekonomski savez planira da pomogne Africi

    Evroazijski ekonomski savez planira da razvije saradnju sa zemljama Afrike i da im pomogne oko integracionih procesa, čime će biti olakšano plasiranje njihovih proizvoda na druga tržišta, rekao je zamenik ruskog premijera Aleksej Overčuk za "Rasija 24". 

  • 17:46

    Putin: Drugi samit Rusija-Afrika protekao u prijateljskoj atmosferi

    Uveren sam da će rezultati koji su postignuti tokom ovog drugog samita Rusija-Afrika u mnogome doprineti razvoju odnosa između Ruske Federacije i afričkog kontinenta, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. 

    Putin je istakao da su razgovori protekli u atmosferi koja je karakteristična za saradnju Rusije i Afrike, a to je jedna atmosfera u kojoj vlada međusobno poštovanje i poverenje, a koju karakteriše iskreno prijateljstvo. 

    Osim toga, ruski lider se kratko osvrnuo i na teme o kojima je razgovarao sa afričkim kolegama, te naveo da je bilo reči o svetskoj ekonomiji, prehrambenoj i energetskoj bezbednosti, stabilnom razvoju, ali i aktuelnim problemima na globalnoj sceni.

    Kako je rekao Putin, strane su odredile zadatke koji treba da dovedu do još veće ekonomske saradnje Rusije i Afrike, a u međuvremenu usvojena je i glavna deklaracija ovogodišnjeg samita, pored niza drugih dokumenata. 

image