Rusija

Putin na Samitu Rusija-Afrika: Za suverenitet se moramo boriti, braniti ga, nema predaje!

Zajedno se borimo za novu arhitekturu svetskog poretka, i centralnu ulogu UN u svetu, kazao je lider Rusije
Putin na Samitu Rusija-Afrika: Za suverenitet se moramo boriti, braniti ga, nema predaje!© Павел Бедняков / РИА Новости

Kolonijalizam još nije nestao, njegovi ostaci vide se i danas, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na prvoj plenarnoj sednici drugog dana Samita Rusija-Afirka koji se održava u Sankt Peterburgu.

"Neke manifestacije kolonijalizma do danas nisu eliminisane i još uvek ih praktikuju brojne metropole", kazao je. Međutim, era hegemonije jedne ili više država odlazi u prošlost, "ali ne bez otpora sa njihove strane".

Situacija u mnogim regionima Afrike je nestabilna, a to je teško nasleđe kolonijalizma, politike "zavadi pa vladaj", ocenio je predsednik Rusije.

Uzajamno korisna saradnja Rusije i Afrike započela je još u prošlom veku, kada je SSSR pomagao afričkim zemljama u borbi protiv kolonijalizma, naglasio je. "Rusiju i Afriku vezuju bliske prijateljske veze", kazao je.

"Zajedno se borimo za novu arhitekturu svetskog poretka, i centralnu ulogu UN u svetu", dodao je i objasnio da su stavovi Rusije i afričkih zemalja po međunarodnim pitanjima veoma bliski ili se potpuno poklapaju.

Nije slučajno što se drugi samit Rusije i Afrike održava pod sloganom "Za mir, bezbednost i razvoj", kazao je predsednik i dodao da će u okviru samita biti reči o pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, kao i o osiguranju suvereniteta afričkih zemalja.

Ruski predsednik je naglasio da se za suverenitet mora boriti, braniti ga, a ne odustajati, a Rusija i afričke zemlje su u tome solidarne.

"Ne sudite mi na osnovu mojih uspeha nego na osnovu toga koliko puta sam padao i ponove se podizao", citirao je Putin reči bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele i dodao da to pravilo važi i za odbranu državnog suvereniteta.

"Nema predaje", naglasio je.

"Rusija i Afrika ne prihvataju jednostrane sankcije i 'kaznene' restriktivne mere protiv drugih država. Rusija i Afrika se protive korišćenju klimatskih pitanja, zaštiti ljudskih prava u nepristojne političke svrhe", istakao je.

Rusija se ne zalaže za samoizolaciju, već za saradnju ravnopravnih država, a Afrika postaje novi centar moći, kazao je lider Rusije.

Rusija će uvek pouzdano isporučivati poljoprivredne proizvode, spremna je da žito pošalje besplatno, kazao je Putin i podsetio na spremnost Moskve da u naredna tri do četiri meseca besplatno obezbedi od 25 do 50 hiljada tona žitarica, a mogla bi da obezbedi i besplatnu isporuku.

"Rusija će uvek biti odgovoran međunarodni dobavljač poljoprivrednih proizvoda. Nastavićemo da podržavamo zemlje i regione kojima je to najpotrebnije. Snabdevaćemo naše žito i drugu hranu besplatno, kao u okviru programa UN za hranu", kazao je.

Rusija i afričke zemlje zaista žele da ojačaju saradnju u oblasti ekonomije i humanitarne saradnje, a ruski preduzetnici imaju šta da ponude, rekao je Putin.

"Uprkos teškim uslovima na globalnim tržištima, trgovina sa Afrikom stalno raste, mada je i dalje prilično skroman", kazao je. Međutim, povećanju rusko-afričkog trgovinskog prometa i njegovoj diversifikaciji potpomoći će tranzicija u obračunavanju nacionalnim valutama i uspostavljanje novih transportnih i logističkih lanaca, ukazao je.

Rusija će povećati snabdevanje Afrike poljoprivrednim proizvodima.

"Tokom 2022. godine u afričke zemlje je poslato 11,5 miliona tona žitarica, a samo u prvih šest meseci ove godine skoro 10 miliona. I to uprkos nezakonitim sankcijama nametnutim našem izvozu, koje ozbiljno otežavaju snabdevanje ruskom hranom, komplikuju transportnu logistiku, osiguranje i bankarska plaćanja", naglasio je.

Rusija ne izbegava da razmotri afričku inicijativu za rešavanje krize u Ukrajini, ona poštuje planove Afrike za rešavanje sukoba, a to samo po sebi mnogo govori, istakao je ruski lider.

Naime, ranije su posredničke misije monopolisale isključivo zemlje sa takozvanom "razvijenom demokratijom", objasnio je. "Sada ne, sada je i Afrika spremna da pomogne u rešavanju problema koji se čine izvan zone njenih primarnih interesa. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih razmatramo".

Sada afrički kontinent postaje centar moći, njegova politička i ekonomska uloga eksponencijalno raste i svi će morati da uzmu u obzir tu objektivnu realnost, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija će da nastavi obuku vojnika i specijalaca organa za sprovođenje zakona afričkih zemalja na svojim specijalizovanim univerzitetima u okviru ruskog Ministarstva odbrane, kazao je.

Trenutno se u višim školama ruskog Ministarstva odbrane obučavaju vojnici iz mnogih afričkih zemalja kako bi ojačali odbrambenu sposobnost svojih država, ukazao je lider Rusije.

"Razvijamo partnerstvo u vojnoj i vojno tehničkoj saradnji. Naša zemlja je zaključila sporazum o vojno-tehničkoj saradnji sa više od 40 afričkih država, kojima isporučujemo širok spektar naoružanja i opreme. Neke od ovih isporuka idu besplatno, u cilju jačanja bezbednosti i suvereniteta ovih država", kazao je.

On je ponovo potvrdio svoju spremnost da nastavi da pomaže afričkim zemljama i podsetio da je Rusija već otpisala dug od 23 milijardi dolara. "Na zahteve afričkih zemalja, za ove namene i njihov razvoj izdvojićemo više od 90 miliona", dodao je.

image