Rusija

Peskov: Putin i afrički lideri sinoć do dva posle ponoći razgovarali o ukrajinskoj krizi

Zajednička izjava Putina i afričke misije koja predlaže mirovnu inicijativu o Ukrajini će uskoro biti objavljena, kazao je portparol Kremlja
Peskov: Putin i afrički lideri sinoć do dva posle ponoći razgovarali o ukrajinskoj krizi© kremlin.ru/ Фото: Павел Бедняков, РИА «Новости»

Predsednik Rusije Vladimir Putin i afrički lideri su sinoć do dva sata posle ponoći razgovarali o ukrajinskoj krizi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

To je potvrdio i Vladimir Putin na sastanku sa južnoafričkim predsednikom Sirilom Ramafosom. "Sinoć smo prilično kasno završili, bilo je oko dva sata posle ponoći. Ali smo zato radili aktivno i produktivno", kazao je Putin.

Zajednička izjava Putina i afričke misije o Ukrajini će uskoro biti objavljena, već je u pripremi, rekao je.

Predsednik Rusije će danas imati i sastanak sa novinarima na kome će sumirati rezultate samita Rusija-Afrika koji je juče završen, dodao je.

Postoji veliko interesovanje učesnika i iz Rusije i iz afričkih država za nastavak dijaloga u različitim formatima, rekao je Peskov i podsetio da je, prema usvojenoj deklaraciji, dogovoreno da se takvi samiti održavaju svake tri godine.

Predsednik Rusije je u svojoj završnoj reči za medije poručio da je dolazak afričkih delegacija na samit pokazao da Afrika želi da razvija odnose sa Ruskom Federacijom, što Rusija ceni.

Nakon dvodnevnih razgovora, usvojena je i završna deklaracija ovogodišnjeg samita. Rusija i Afrika odredile su akcioni plan za razvoj saradnje u periodu od 2023. do 2026. godine. 

image