Šojgu: Ruska flota igra ključnu ulogu u obezbeđivanju suvereniteta i slobode Rusije

S pravom smo ponosni na herojstvo naših mornara, talenat mornaričkih komandanata i brodograditelja koji su Rusiji doneli slavu velike pomorske sile, poručio je ruski ministar odbrane povodom dana Ratne mornarice

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu čestitao je vojsci i veteranima Dan Ratne mornarice, uz napomenu da ona igra ključnu ulogu u obezbeđivanju suvereniteta i slobode otadžbine, prenose "RIA Novosti".

"Danas Oružane snage Ruske Federacije obeležavaju Dan Ratne mornarice. S pravom smo ponosni na herojstvo naših mornara, talenat mornaričkih komandanata i brodograditelja koji su Rusiji doneli slavu velike pomorske sile. Mornarica danas igra ključnu ulogu u obezbeđivanju suvereniteta i slobode naše otadžbine, važna je komponenta nacionalne odbrane", kazao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, osoblje mornarice poseduje savremena znanja i veštine u upravljanju složenom pomorskom opremom, adekvatno nosi stražu i uspešno ispunjava svoje zadatke.

On je istakao da će ruski mornari "umnožiti slavne tradicije svojih legendarnih prethodnika, usavršiti profesionalne veštine i ojačati odbrambenu sposobnost i bezbednost Rusije".

"Želim da izrazim veliku zahvalnost veteranima Ratne mornarice, čija je hrabra i nesebična služba primer mladoj generaciji branilaca Otadžbine. Želim vam svima dobro zdravlje, sreću, snagu, nove uspehe i dostignuća u vašoj službi za dobro Rusije!", poručio je Šojgu.

Osim toga, ministar odbrane je naredio glavnokomandujućem Ratne mornarice da održi glavnu paradu u Sankt Peterburgu, kao i parade ratnih brodova u gradovima Baltijsk, Vladivostok, Kaspijsk, Novorosijsk, Severomorsk, na teritoriji baze Ratne mornarice u luci Tartus (Sirijska Arapska Republika).