Rusija

Ruska vojska oborila helikopter Mi-8 i uništila komandni punkt 100. ukrajinske brigade

Oružane snage Ukrajine izgubile su u donjeckom pravcu skoro 190 vojnika, kao i skoro 250 vojnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu
Ruska vojska oborila helikopter Mi-8 i uništila komandni punkt 100. ukrajinske brigadewww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski helikopter Mi-8 i uništile komandni punkt 100. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane u oblast Donjecke Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Oružane snage Ukrajine izgubile su u donjeckom pravcu skoro 190 vojnika, kao i skoro 250 vojnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu. Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandni punkt 100. brigade teritorijalne odbrane, dok su Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile ukrajinski helikopter Mi-8 u istoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Oružane snage Rusije odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Uspenovka u Zaporoškoj oblasti, kao i sedam napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, uključujući u blizini Kleščejevke i Andrejevke.

"Oružane snage Rusije uništile su u Dnjepropetrovskoj oblasti centar za obuku i punkt za skladištenje, održavanje i remont dronova neprijateljskih snaga. Takođe, ruske trupe su sprečile dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u oblasti naselja Čarivno u Zaporoškoj oblasti. PVO sistemi ruske vojske tokom prethodnog dana oborila su 44 ukrajinska drona", dodaje se.

Osim toga, ruska vojska likvidirala je skoro 140 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu.

"Oružane snage Rusije odbile su tri napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu u oblasti Kovaljovke u LNR i Serebrjanskog šumskog gazdinstva. Takođe, ruska vojska nastavila je ofanzivu u pravcu naselja Novoselovsko u LNR, tokom proteklog dana napredovale su 300 metara", saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da je vojska Rusije uništila skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Izbicko u Harkovskoj oblasti i da je ukrajinska vojska tokom prethodnog dana izgubila više od 80 vojnika u kupjanskom pravcu.

Ruske snage potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta

Šef pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov izjavio je da su ruske snage izvele kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta.

Prema njegovim rečima, Staromajorsko je faktički prešlo u sivu zonu.

"Sada se vode borbe ne toliko za samo naselje, koliko za kontrolu nad njegovim predgrađem", naglasio je Rogov.

Ruska vojska u kupjanskom pravcu zauzela dva uporišta, dve osmatračnice i tri zemunice

Snage grupe snaga "Zapad" Oružanih snaga Rusije su tokom ofanzivnih dejstava na kuzemovskom delu kupjanskog pravca zauzele dva uporišta, dve osmatračnice i tri zemunice Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Novoselovskog, saopštio je načelnik pres centra grupe pukovnik Sergej Zibinski.

On je dodao da je tokom borbe artiljerija uništila dve neprijateljske minobacačke posade kod naselja Rozovka i Steljmahovka.

"Grupa 'Zapad' takođe je sprečila pokušaj ukrajinskih snaga da prebace rezerve na prvu liniju fronta u kupjanskom pravcu, a ukrajinskim snagama uništen je oklopni transporter", rekao je Zibinski.

image