Rusija

Moskva: Nuklearno oružje ćemo povući iz Belorusije samo pod jednim uslovom

Ova prinudna mera zadržavanja je osmišljena da obezbedi sigurnost država saveza, izjavio je ruski diplomata
Moskva: Nuklearno oružje ćemo povući iz Belorusije samo pod jednim uslovomwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Hipotetičko povlačenje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja sa teritorije Belorusije biće moguće samo ako SAD i NATO odustanu od svog destruktivnog kursa usmerenog na podrivanje bezbednosti Rusije i Belorusije, rekao je direktor drugog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova za zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND) saopštilo je za "RIA Novosti" Aleksej Poliščuk.

"Odmah želim da napomenem da je razmeštanje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije bio odgovor na dugoročnu destabilizujuću nuklearnu politiku NATO-a i Vašingtona, kao i na suštinske promene koje su se nedavno desile u ključnoj oblasti evropske bezbednosti", rekao je on.

Kako je primetio, ova prinudna mera zadržavanja je osmišljena da obezbedi bezbednost država saveza Rusije i Belorusije. Hipotetičko povlačenje nuklearnog naoružanja sa teritorije Belorusije biće moguće samo ako SAD i NATO promene svoj destruktivni kurs i potpuno uklone američko nuklearno oružje iz Evrope, eliminišući odgovarajuću infrastrukturu, objasnio je Poliščuk.

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da prebace taktičko nuklearno oružje Belorusiji. Predsednik Rusije je napomenuo da Rusija ne krši nikakve međunarodne obaveze i radi ono što SAD rade decenijama razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.

Poliščuk je rekao da režim u Kijevu odbacuje sve ideje posredovanja, jer je zatvoren u krugu logike ultimatuma Rusiji. Time pokušavaju da elegantno upakuju "formule mira" predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

On je istkao, da je više od 20 zemalja i organizacija izašlo sa takvim predlozima, uključukjući Kinu, Brazil i afričke zemlje.

"Dobro je što naši partneri žele da dođu do suštine aktuelnih problema, da razumeju osnovne uzroke koji su do doveli do događaja koji su podrivali arhitekturu evropske i globalne bezbednosti dugi niz godina", bio je jasan  Poliščuk.

 "Suvišno je govoriti da oni leže u neodgovornom i sebičnom ponašanju zemalja NATO-a, njihovoj vekovnoj kolonijalnoj navici da žive na tuđ račun i jačaju svoju bezbednost na uštrb bezbednosti drugih suverenih država, uključujući Rusiju", zaključio je.

image