Rusija

Peskov: Kontraofanziva Kijeva ne uspeva, nastavljamo operaciju

Finansijski resursi prebačeni u Kijev se troše neefikasno i bez cilja, što izaziva nedoumice na Zapadu i veliku nelagodu među onima koji finansiraju, rekao je portparol Kremlja
Peskov: Kontraofanziva Kijeva ne uspeva, nastavljamo operacijuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

"Kontraofanziva nema uspeha, a ogromni finansijski resursi prebačeni u Kijev se troše neefikasno i bez cilja, što izaziva nedoumice na Zapadu i veliku nelagodu među onima koji je finansiraju. Naravno, kijevski režim pribegava takvim ciljevima kao što su civilni. To je odvratno. O bilo kakvim uspesima Kijeva ne treba ni govoriti", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje da komenatriše reči Zelenskog da se rat vraća Rusiji, a na pitanje da li su to uspesi kijevskog režima, Peskov je istakao da "uspeha nema, a da se Specijalna vojna operacija nastavlja".

U vezi sa napadima dronova na Moskvu, on je naveo da se time samo potvrđuje da je suština Kijevskog režima teroristička. 

Peskov je istakao je da su mere zaštite već pojačane i da se radi na prevenciji od terorističkih napada na civilne objekte. 

Kremlj pratiti mirovni samit koji će biti organizovan u Saudijskoj Arabiji, rekao je on. 

"Posmatraćemo, treba da razumemo koji će zadaci tamo biti postavljeni. Svaki pokušaj rešavanja situacije je vredan. A da li postoje preduslovi za mirovni sporazum sa Kijevom – definitivno ne", rekao je Peskov.

Kijevski režim "neće, ali i ne može da želi mir, sve dok ga koriste isključivo kao instrument u ratu kolektivnog Zapada protiv Rusije", istakao je.

U vezi sa pregovorima o bezbednosim garancijama između SAD i Ukrajine, Peskov je podvukao da će Amerikanci podržavati Ukrajinu na štetu druge države.

"Ovo je kršenje međunarodnog prava i dovešće do pogoršanja bezbednosne situacije u Evropi", dodao je Peskov. 

Telefonski razgovor Putina sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom će se održati u sredu, rekao je Peskov i dodao da za sada nema vesti o datumu putovanja lidera Rusije u Tursku.

U vezi sa situacijom u Nigeriji, on je objasnio da Moskva pažljivo prati događaje i da se zalaže za povratak zakona u zemlju. Takođe, neophodna je uzdržanost svih strana, da bi se izbegle ljudske žrtve. Nigerija treba da se vrati u ustavne okvire, kako bi ispunila zadatke sa kojima se zemlja suočava, na putu svog razvoja, bio je jasan Peskov. 

image