Rusija

Šojgu: Oružane snage Ukrajine izgubile skoro 21.000 vojnika, uništeno 10 "leoparda" i 11 "bredlija"

Ruska vojska uništila je i 40 američkih artiljerijskih sistema M777, kao i 50 samohodnih artiljerijskih oružja iz Velike Britanije, SAD, Nemačke, Francuske i Poljske, saopštio je ruski ministar odbrane
Šojgu: Oružane snage Ukrajine izgubile skoro 21.000 vojnika, uništeno 10 "leoparda" i 11 "bredlija"© TANJUG/(Russian Defense Ministry Press Service

Oružane snage Ukrajine izgubile su u julu skoro 21.000 vojnika, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferencijskom pozivu sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije.

"U proteklih mesec dana, kao rezultat uspešnih akcija ruskih trupa, gubici neprijatelja iznosili su 20.824 osobe i 2.227 jedinica različitog naoružanja", precizirao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, ruska vojska uništila je deset tenkova "leopard", 11 američkih BMP "bredlija", 40 američkih artiljerijskih sistema M777, kao i 50 samohodnih artiljerijskih oružja iz Velike Britanije, SAD, Nemačke, Francuske i Poljske.

Šojgu je naglasio da Kijev nema uspeha na bojnom polju, bez obzira na zapadno oružje koje se Ukrajini masovno isporučuje.

Oružane snage Rusije pojačale intenzitet napada na ukrajinske vojne objekte

Šojgu je dodao da su ruske oružane snage značajno povećale intenzitet napada na ukrajinske vojne objekte, zbog terorističkih napada u Rusiji.

"Intenzitet udara na ukrajinske vojne objekte, uključujući i one koji podržavaju ove terorističke napade, višestruko je povećan", naglasio je.

Kako je naveo, ruske trupe su aktivne u svim oblastima Specijalne vojne operacije u Ukrajini, fokusirajući se na slabljenje borbenih sposobnosti neprijatelja.

"Objedinjena grupa snaga nastavlja da vodi aktivna borbena dejstva u svim pravcima, koncentrišući svoje glavne napore na slabljenje borbenih sposobnosti neprijatelja", objasnio je ruski ministar.

Šojgu je naglasio da Ukrajina "očajnički tera nove snage da jurišaju na ruske položaje", ali zahvaljujući upornosti ruske vojske, napredovanje neprijatelja nije dozvoljeno.

"Zahvaljujući dobro izgrađenoj odbrani, veštoj organizaciji vatrenog sistema, profesionalnim akcijama, izdržljivosti i istrajnosti ruske vojske, neprijatelju nije dozvoljeno da napreduje", precizirao je.

Kijev se fokusirao na terorističke napade u Rusiji zbog neuspešne kontraofanzive

Kijevski režim se fokusirao na izvođenje terorističkih napada na civilnu infrastrukturu u Rusiji zbog neuspešne "kontraofanzive", naveo je ruski ministar odbrane.

"U pozadini neuspešne takozvane 'kontraofanzive', kijevski režim se, uz podršku zapadnih sponzora, fokusirao na izvođenje terorističkih napada na civilnu infrastrukturu u gradovima i mestima Ruske Federacije", ukazao je Šojgu.

Ministar odbrane Rusije zahvalio je svom osoblju Oružanih snaga RF koje učestvuje u Specijalnoj operaciji, napominjući da se danas ne govori o pojedinačnim podvizima, već o desetinama i stotinama podviga.

"Zahvaljujem svom osoblju koje učestvuje u Specijalnoj vojnoj operaciji, na njihovoj službi, hrabrosti, herojstvu. Ako smo ranije govorili o pojedinačnim podvizima, danas imamo desetine i stotine dostojnih vojnika, oficira, vodnika koji ne samo da časno obavljaju svoju dužnost, već je obavljaju visoko profesionalno. Momci zaista pokazuju najviše primere hrabrosti, junaštva i još jednom ponavljam profesionalizam", istakao je Šojgu.

Ministarstvo odbrane potpisaće ugovore vredne skoro pet milijardi dolara

Šojgu je dodao da Ministarstvo odbrane Rusije planira da sklopi ugovore u vrednosti više od 433 milijarde rubalja (skoro pet milijardi dolara) na vojno-tehničkom forumu "Armija-2023", koji će biti održan od 14. do 20. avgusta u Kubinki.

On je napomenuo da će na forumu skoro 1.500 preduzeća predstaviti oko 28.000 uzoraka proizvoda vojne i dvostruke namene. Prema njegovim rečima, posebno će biti predstavljena ruska vojno-tehnička dostignuća koja su testirana u stvarnoj borbenoj situaciji.

Šojgu je precizirao da su na forum pozvani šefovi 108 resora odbrane. 

Naučno-poslovni program "Vojska" obuhvata više od 260 događaja na kojima će se razgovarati o aktuelnim aspektima razvoja odbrambene industrije i vojno-tehničke saradnje.

Između ostalog, napomenuo je Šojgu, "na forumu će biti održani okrugli stolovi o pitanjima Specijalne vojne operacije".

image