"Ponavlja se ista slika": Zaharova uporedila teroristički napad na Moskvu sa napadom 2001. u Njujorku

Jutro je u senci još jedne konvulzije kijevskog režima, koji nastavlja da se otkriva svetskoj zajednici kao teroristička ćelija, kazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Novim napadom dronom na Moskvu, Ukrajina nastavlja da se otkriva kao teroristička ćelija u očima svetske zajednice, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u emisiji "Solovjev uživo".

Ona je dodala da terorističke metode koje je kijevski režim koristio u napadima na Moskvu mogu da se uporede sa terorističkim napadima u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

"Jutro je u senci još jedne konvulzije kijevskog režima, koji nastavlja da se otkriva svetskoj zajednici kao teroristička ćelija", kazala je Zaharova, komentarišući noćašnji napad dronom na Moskvu.

Ona je podsetila na 11. septembar, kada su uništene kule bliznakinje u Njujorku.

"Kolosalan broj žrtava, ali metodologija je ista. 'Moskva Siti' je civilni objekat u kome se nalaze ne samo kancelarije, poslovni centar, već i stambeni prostori, veliki broj stanova, kao i administrativnih zgrada građanskog bloka, koje nemaju veze sa vojnim blokom", ukazala je Zaharova i istakla da "izgleda da se ponavlja ista slika".

Zaharova je podsetila da su pre godinu dana, kada su ruski stručnjaci i zvaničnici nazvali kijevski režim ekstremističkim, "svi sa negodovanjem reagovali na ove reči".

"Rusija je davno govorila o svim ocenama koje su date o ekstremističkoj, nacističkoj, profašističkoj suštini kijevskog režima, očigledno i terorističkoj", rekao je zvanični predstavnik diplomatskog resora.

Zaharova je naglasila da Ukrajina koristi civilno stanovništvo kao taoca za svoje akcije.

Ruska zvaničnica je na svom Telegramu navela da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kompromituje Vašington izvodeći terorističke napade na civilnu infrastrukturu. 

Prema njenim rečima, na ovaj način ukrajinski lider ucenjuje američke vlasti da pruže novu pomoć.

Naime, ukrajinske snage napale su prošle noći Moskvu sa tri bespilotne letelice, od kojih su dve oborili ruski PVO sistemi, a jedna je eliminisana sistemima za elektronsko ratovanje i pala je na područje poslovnog centra "Moskva-Siti", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Noćas je osujećen pokušaj terorističkog napada kijevskog režima bespilotnim letelicama na objekte u gradu Moskvi i Moskovskoj oblasti. Dve ukrajinske bespilotne letelice uništene su u vazduhu sredstvima protivvazdušne odbrane iznad teritorija Odincovskog i Narofominskog okruga Moskovske oblasti", navodi se u saopštenju.