Rusija

Peskov: Proširenje BRIKS-a je na vrhu dnevnog reda

Sve više zemalja pokazuje želju za pridruživanjem, kazao je portparol Kremlja
Peskov: Proširenje BRIKS-a je na vrhu dnevnog redawww.globallookpress.com © PM of India/via Globallookpress.com

Tema proširenja BRIKS-a je visoko na dnevnom redu, dok među članicama organizacije ima nijansi u vezi sa njenim proširenjem. O tome će biti reči na predstojećem samitu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pitanje proširenja jena vrhu dnevnog reda samita. Ovo je važno, jer sve više zemalja izjavljuje želju za pridruživanjem. Među članicama BRIKS-a postoje nijanse na temu proširenja i o njima će se razgovarati. Želje samih zemalja govore o velikom praktičnom značaju te organizacije", kazao je Peskov.

BRIKS je 2022. godine najavio da će proširiti broj zemalja članica kako bi organizaciju učinio inkluzivnijom. 

Najmanje 19 država već je izrazilo želju da se pridruži ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Alžir, Tunis, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat. Kako je ranije naveo zvaničnik Južne Afrike u BRIKS-u

Kako je u intervjuu za "RIA Novosti" rekao ambasador Južne Afrike u Moskvi Mzuvukile Maketuka, sve zemlje udruženja pozdravljaju proširenje, ali je neophodno utvrditi modalitete za prijem novih članova, a o ovom pitanju treba odlučivati kolektivno.

Danas je predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio da je Karakas podneo zahtev za ulazak u BRIKS i da se nada pozitivnoj odluci o prijemu u ovu organizaciju.

"Venecuela je poslala predlog za ulazak u BRIKS, nadamo se da će ovaj predlog biti pozitivno razmotren. Očekujemo pozitivan odgovor Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kako bi pre ili kasnije naša zemlja postala članica te organizacije", rekao je Maduro u autorskom programu kanala Venezolana de Television "Sa Madurom".

Nešto kasnije je i ministar spoljnih poslova Bolivije Rohelio Maita saopštio da je i ta zemlja objavila da želi da se pridruži BRIKS-u.

"Želimo da objavimo da je 12. juna 2023. predsednik Arse zvanično saopštio želju Bolivije da se pridruži BRIKS-u. Posvećeni smo održivom i sveobuhvatnom razvoju, jačanjem saradnje sa ovim ekonomijama u usponu", napisao je Maita na Tviteru.

image