Šojgu: Rusija je spremna da pomogne u povećanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Alžira

Rusko-alžirski odnosi razvijaju posebno dinamično i pozitivno, istakao je ruski ministar odbrane i dodao da su za to u velikoj meri zaslužni prijateljski odnosi puni poverenja

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, razgovarao je sa načelnikom generalštaba Nacionalne narodne armije Alžira Saidom Čengrihom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko-alžirski odnosi razvijaju posebno dinamično i pozitivno, kazao je Šojgu i dodao da su za to u velikoj meri zaslužni prijateljski odnosi puni poverenja, koji su se razvili između lidera ovih dveju zemalja.

"Tokom sastanka predsednika Ruske Federacije i Alžira potpisana je Deklaracija o dubokom strateškom partnerstvu naših zemalja. Dali smo jasan signal celom svetu da su Rusija i Alžir rešeni da vode nezavisnu spoljnu politiku i brane svoje nacionalne interese, uprkos pritiscima Zapada bez presedana", rekao je ruski ministar odbrane.

Rusija je uvek podržavala pravo svake zemlje da suvereno odlučuje o čitavom nizu međunarodnih i domaćih pitanja, posebno onih koji se tiču obezbeđenja nacionalne bezbednosti, dodao je Šojgu.

"Zainteresovani smo za vodeću poziciju Alžira u jačanju regionalne bezbednosti i stabilnosti na severu Afrike", kazao je Šojgu i dodao da je Ministarstvo odbrane Rusije spremno da pomogne u povećanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Alžira.

Narod Alžira nikada neće zaboraviti položaje koje je Sovjetski Savez zauzeo 1954. Godine tokom Alžirske revolucije, a ni onu pomoć koju je Ruska Federacija pružila alžirskoj nacionalnoj vojsci za jačanje odbrambene sposobnosti, kao i za suprotstavljanje pretnjama i izazovima sa kojima se zemlja suočavala, rekao je načelnik štaba Nacionalne narodne armije Alžira.

"Mi u Alžiru činimo sve što je potrebno da povećamo i ojačamo odbrambenu sposobnost naših Oružanih snaga, što će nam omogućiti da prevaziđemo pretnje sa kojima se suočavamo u svim uslovima i izazovima sa kojima se trenutno suočavamo. Svesni smo i uzimamo u obzir da su pretnje podržane destruktivnim ponašanjem Zapada", rekao je general armije Said Čengrih.

Podsetimo, predsednik Alžira Abdelmajid Tebun boravio je u junu u državnoj poseti Rusiji, tokom koje je 16. juna učestvovao na plenarnoj sednici Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma. 

Ruski lider Vladimir Putin na konferenciji sa alžirskim kolegom u Moskvi, nakon potpisivanja najavljene Deklaracije o produbljivanju strateške saradnje izjavio je da je Alžir ključni partner Rusije među arapskim zemljama i u Africi.

"Alžir je jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije u Africi, trgovinska saradnja u poljoprivredi je porasla dva puta, a trgovinska saradnja u celini registrovala je porast od 73 odsto", precizirao je ruski predsednik. 

Premijer Ajman Benabderahman predvodio je delegaciju Alžira na samitu Rusija-Afrika održanom od 27. do 28. jula u Sankt Peterburgu. 

Alžir je zemlja u Severnoj Africi koja se graniči sa Nigerom, zemljom u kojoj je nedavno došlo do državnog udara.

Predsednik Nigera Mohamed Bazum uklonjen je s vlasti, navela je grupa vojnika koji su se pojavili na nacionalnoj televiziji ove zapadnoafričke države.

Pukovnik Amadu Abdraman, koji je u televizijskom prenosu sedeo okružen sa devet drugih oficira, rekao je da su snage odbrane i bezbednosti odlučile:"Stavite tačku na režim koji poznajete zbog pogoršanja bezbednosne situacije i lošeg upravljanja", preneo je Rojters.

Pukovnik je rekao da su granice Nigera zatvorene, da je proglašen policijski čas u celoj zemlji i da su sve institucije republike suspendovane.