Dan sećanja na ruske vojnike poginule u Prvom svetskom ratu: Ogromna žrtva i podvig

U Ruskoj Federaciji se poštuje sećanje na heroje tih dana: podignuto je 20 spomenika i spomen-obeležja u zemlji i inostranstvu

Prvog avgusta 1914. godine Nemačka je objavila rat Ruskoj imperiji i već sutradan pokrenula invaziju na njenu teritoriju, čime je ta zemlja postala učesnik najvećeg i najkrvavijeg za taj trenutak oružanog sukoba u istoriji čovečanstva, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom Dana sećanja na ruske vojnike poginule u Prvom svetskom ratu.

Veliki rat je vođen između dve koalicije država – zemalja Četvornog saveza (Nemačka, Austrougarska, Turska i Bugarska) i bloka Antante (Rusija, Francuska, Velika Britanija).

Rusija je aktivno učestvovala u borbama Prvog svetskog rata. Na svim sektorima Istočnog fronta trupe su pokazale izuzetnu hrabrost.

"Jedan od simbola samopožrtvovanosti ruskih vojnika i oficira u Prvom svetskom ratu postala je odbrana tvrđave Osovec. Nemačke trupe koje su napredovale koristile su hemijsko oružje, uništivši značajan deo njenog garnizona. Uprkos teškom trovanju i značajnim gubicima, preživeli branioci su napali neprijatelja bajonetom, bacivši ga u bekstvo. Ova epizoda je ušla u istoriju pod nazivom 'Napad mrtvih'", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mnogi ruski istoričari slavni Brusilovski prodor ruskih trupa na Jugozapadnom frontu smatraju prekretnicom Prvog svetskog rata, koji je Austrougarsku stavio na ivicu propasti i primorao Nemačku da prebaci značajne snage s francuskog Verdena na "Rusko ratište". Zahvaljujući uspehu frontovske ofanzivne operacije, Drugi rajh je izgubio stratešku inicijativu, a rat se okrenuo u korist Antante.

Teško je proceniti žrtvu i podvig vojnika i oficira ruske vojske tokom rata – život je izgubilo njih više od dva miliona.

U Ruskoj Federaciji se poštuje sećanje na heroje tih dana: 2004. u Moskvi je otvoren Spomen-kompleks heroja Prvog svetskog rata, koji se nalazi na mestu Bratskog groblja žrtava sukoba, a 2014. godine – spomenik herojima Prvog svetskog rata na Poklonom brdu.

Podignuto je 20 spomenika i spomen-obeležja u Rusiji i inostranstvu.