Rusija

Primakov: Rusija ne želi da pljačka Afriku, već da se sa njom razvija

Afrika je neverovatna zemlja bogata mineralima u kojoj ima više rešenja za neke od glavnih teških problema sa kojima se suočila, kazao je šef "Rossotrudničestva"

Afrika je veoma važna i to svima nama. To je kontinent koji se razvija veoma brzo, dinamičnije od Azije, i demografski i ekonomski, izjavio je šef "Rossotrudničestva" Jevgenij Primakov.

"Afrika je veoma važna. Taj kontinent nas za poslednjih deset, petnaest godina veoma iznenađuje. To je kontinent koji se razvija veoma brzo, dinamičnije od Azije. Mislim i demografski i ekonomski. Na primer, da li znate u kojoj zemlji sveta su prvi počeli da plaćaju robu mobilnim telefonom, čak i na pijaci? To je bila Kenija. Kada to još nigde nije postojalo, tamo si mogao samo da izvadiš mobilni telefon i da na taj način platiš šargarepu", kazao je Primakov za RT tokom nedavnog Samita Rusija-Afrika.

Prema njegovim rečima, Afrika je neverovatna zemlja bogata mineralima u kojoj ima više rešenja za neke od glavnih teških problema sa kojima se suočila.

"U toj zemlji i dalje postoje problemi, sukobi se nastavljaju, ali, generalno, kopno više ne razdiru ratovi, glad, bolesti itd. Žive stabilnije. Zato je Rusiji Afrika važna, žele da se razvijaju zajedno. Ne želimo da zarađujemo na Africi, da je pljačkamo, kolonizujemo, kao što su radile zapadne države. Želimo da se zajedno razvijamo, zajedno da rastemo, zajedno da zarađujemo", naglasio je rukovodilac agencije.

Primakov je dodao da agencija "Rossotrudničestvo" ima osam kulturnih centara u Africi, u Tunisu, Maroku, Egiptu, Zambiji, Etiopiji, Tanzaniji, Kongu i jedan predstavnik u Južno-afričkoj republici.

Primakov se na ekonomskom forumu sastao sa učesnicima programa "Nova generacija", gde su delegati iz 25 zemalja podelili sa šefom "Rossotrudničestva" svoja iskustva interakcije sa ruskim domovima u inostranstvu i razgovarali o aktuelnim temama u zemljama u kojima žive.

Mladi su pokretači promena

On je napomenuo da je vrednost mladih u tome što imaju drugačiji pogled, put, iskustvo na ono što se dešava okolo.

"Mladost nije objekat, već subjekt promena, njihov pokretač. Ponekad buntovni, uvek društveno pokretni, promenljivi u pogledima. Srećni smo što smo zajedno sa partnerima obezbedili učešće mladih ljudi sa celog kontinenta na ovom forumu i planiramo da aktivno promovišemo realizaciju njihovih projekata", istakao je.

Naime, predstavnici međunarodne zajednice lidera javnog mnjenja i preduzetnika "Prijatelji za liderstvo" učestvovali su na drugom Ekonomskom forumu Rusija-Afrika.

Forum je okupio mlade i afirmisane lidere javnog mnjenja, naučnike, političare, preduzetnike i novinare iz Rusije i Afrike, pružajući niz platformi za diskusije uz pomoć Fondacije "Roskongres", Centra za međunarodnu promociju, predsedničkog programa "Nova generacija", koje su realizovali "Rossotrudničestvo", "Udruženje za ekonomsku saradnju sa afričkim zemljama" (AESSA), Sankt Peterburški državni ekonomski univerzitet, "Innopraktika", Moskovsko odeljenje za spoljne ekonomske i međunarodne odnose, Centar za globalnu IT saradnju, filijala Sankt Peterburga, Rusko geografsko društvo i drugi partneri.

image