Ankara i Kremlj potvrdili: Dogovorena Putinova poseta Turskoj

U telefonskom razgovoru dvojica lidera su se saglasili oko posete lidera Rusije Turskoj

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan dogovorili su posetu ruskog predsednika Turskoj, prenela je agencija Anadolija, pozivajući se na kancelariju turskog lidera.

Ranije je Kremlj najavio prvi telefonski razgovor Putina i Erdogana posle više od mesec dana.

"Predsednik Erdogan je danas imao telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom razgovora lideri su postigli dogovor o Putinovoj poseti Turskoj", navodi se u saopštenju, prenele su "RIA Novosti".

Kremlj je saopštio da su se ruski lider i njegov turski kolega dogovorili da se pripreme za mogući sastanak.

"Dogovoreno je da se nastave kontakti na različitim nivoima, uključujući i pripreme mogućeg sastanka dvojice lidera", navodi se u saopštenju Kremlja.

Lidera su razgovarali o različitim aspektima višestruke rusko-turske saradnje.

Predsednik Putin je izneo principijelnu poziciju Rusije u vezi sa raskidanjem sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i deblokadom isporuka ruske hrane i đubriva.

Uzimajući u obzir potrebe zemalja kojima je hrana najnužnija, razrađuju se pouzdane opcije za snabdevanje ruskim žitom, uključujući i besplatno. Izražena je želja za saradnjom sa Turskom i drugim zainteresovanim državama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Razgovarajući o agendi rusko-turskog partnerstva, lideri su se fokusirali na daljem razvoju trgovinsko-ekonomskih veza i realizaciju zajedničkih projekata u energetskom sektoru, kao i saradnju u turističkoj industriji.