Rusija

Kremlj: Rusija spremna da se vrati Sporazumu o žitu, ali prvo da se ispune njeni uslovi

Deo žitnog dogovora koji se tiče Rusije još nije ispunjen, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Rusija spremna da se vrati Sporazumu o žitu, ali prvo da se ispune njeni usloviGetty © (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Moskva je spremna da se odmah vrati Sporazumu o žitu, ali taj deo dogovora koji se tiče Rusije mora biti ispunjen, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Rusija je spremna da se odmah vrati sporazumu, ne samo na pregovore, već i na sam dogovor. Spremni smo to odmah da uradimo. Samo da se ispuni taj deo koji se tiče Ruske Federacije, ali ceo dogovor. Ali kao što znate, to do sada nije urađeno", kazao je Peskov.

Naime, ranije je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila da ima informacije prema kojima je Rusija navodno spremna da pregovara o obnavljanju Sporazuma o žitu.

Tomas Grinfild je, kako je preneo Rojters, rekla da je Americi rečeno da je Moskva spremna da se vrati pregovorima o sporazumu, ali je naglasila da Vašington "još nije video nikakve dokaze o tome".

Ona smatra da će Moskva "morati da se vrati ovom sporazumu", ukoliko želi da svoje đubrivo plasira na globalno tržište i olakša poljoprivredne transakcije.

image