Rusija

Federacija fidžital sporta u Srbiji postavlja temelj novom međunarodnom pokretu (VIDEO)

Ne otvara se samo u Srbiji takva Federacija, mi razgovaramo sa svim zemljama BRIKS-a, kazao je rukovodilac projekta "Igre budućnosti" Igor Stoljarov

Veoma nam je drago što se druga nacionalna federacija fidžital sporta otvorila upravo u Srbiji, dok je prva federacija otvorena u Rusiji, Sveruska federacija fidžital sporta. Mogu samo da nam svima čestitam na toj činjenici, izjavio je rukovodilac projekta "Igre budućnosti" Igor Stoljarov.

"Fidžital sport je spajanje sajber sportskih igra i njihovih analoga fizičkih sportova. Ista ekipa prvo igra sajber hokej, a posle toga ide na led. Druga ekipa igra sajber fudbal, a posle toga ide na fudbalski teren, u zavisnosti o kojoj podlozi je reč, može biti parket u dvorani za fudbal, gde se igra pet na pet, ili može biti trava. Isto se dešava i kod najpopularnijih sportova koji imaju svoje sajber analogije. Sasvim jednostavno rečeno, to je spajanje sajber sportske realnosti i fizičke realnosti. Iste ekipe, isti sportisti, isti bodovi", kazao je Stoljarov u intervjuu za RT Balkan tokom Samita Rusija-Afrika.

On je istakao da će otvaranje druge nacionalne Federacije fidžital sporta u Srbiji postaviti temelj novom međunarodnom pokretu.

"Ne otvara se samo u Srbiji takva federacija. Mi razgovaramo sa svim zemljama BRIKS-a. Uskoro ćemo saopštiti o otvaranju novih nacionalnih federacija u različitim zemljama sveta koje su prijateljske, gde smo inicirali ovaj pokret. Svi oni će se objediniti u Svetsku federaciju fidžital sporta, koja se takođe sada registruje", naveo je.

Stoljarov je dodao da je Rusija jedna od prvih zemalja koja je priznala sajbersport, koji nije sasvim fidžital sport.

"Imamo deo koji je sajbersport, koji uzimamo od Federacije sajbersporta, digitalni deo. Mi se razvijamo zajedno sa Sajber federacijom, fidžital federacija i sajber sportska federacija, zajedno podstičući jedni druge. Do nedavno kada je Rusija bila deo sajbersportskih turnira koji su prolazili u neprijateljskim zemljama. Tamo je bilo mnogo nagrada, išlo je mnogo sportista, i pobeđivali su na takmičenjima", precizirao je.

"Sada nije baš tako, svet se menja, i zato je sajbersportski turnir međunarodni, gde ćemo integrisati sportiste iz Rusije i Srbije i drugih prijateljskih zemalja. To je alternativa onim takmičenjima koja su se organizovala ranije", zaključio je rukovodilac projekta "Igre budućnosti".

image