Šojgu: Vazdušno-desantne trupe uzor istinskog patriotizma

Ministar odbrane Ruske Federacije pohvalio je vojne padobrance za besprekornu i nesebičnu službu i odanost

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je istakao da su u ruskim vazdušno-desantnim trupama pravi profesionalci koji su u stanju da u svakom okruženju jasno i koherentno deluju zarad rešavanja složenih zadataka.

"Pripadnici vazdušno-desantnih trupa koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji pokazuju hrabrost, herojstvo i podrška su jedni drugima. Uveren sam da će padobranci nastaviti časno da brane nacionalne interese Rusije", izjavio je Šojgu povodom Dana vazdušno-desantnih trupa, prenosi TASS.

Ministar je istakao da vojnici u vazdušno-desantnim trupama poznaju najsavremenije naoružanje, kao i da su uzor istinskog patriotizma.

"Pripadnici vazdušno-desantnih trupa bili su uzor istinskog patriotizma i odanosti vojnoj zakletvi i dužnosti. Njihova hrabrost, snaga, nepokolebljivost i umeće, obezbeđivali su pouzdanu odbranu zemlje od neprijateljske agresije", naglasio je Šojgu.

Ministar je pohvalio veterane vazdušno-desantne vojske za besprekornu i nesebičnu službu i odanost bratstvu vojnih padobranaca.

Ranije je general-pukovnik Vladimir Šamanov, bivši komandant vazdušno-desantnih snaga zemlje i nosilac odlikovanja Heroj Rusije, rekao za TASS da je više od 36.000 padobranaca dobilo državna odlikovanja zbog učešća u specijalnoj vojnoj operaciji. 

Odlikovanja Heroja Rusije dobila su 43 vojnika, od kojih 28 posthumno. Prema njegovim rečima, u Specijalnoj vojnoj operaciji angažovane su sve formacije i vojne jedinice vazdušno-desantnih trupa.