Rusija

Zaharova: Evo kako je London organizovao optužnicu protiv Putina

Portparolka ruskog MSP je "raspetljala ceo lanac" događaja koji su doveli do politizovane i pravno beznačajne odluke Haškog suda
Zaharova: Evo kako je London organizovao optužnicu protiv Putinawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) odigrane su po jeftinom scenariju koji finansira London, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na Telegramu "raspetljala ceo lanac" događaja koji su doveli do, kako je navela, politizovane i pravno beznačajne odluke Haškog suda da izda naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i komesara za prava deteta pri predsedniku Rusije Marije Ljvove Belove.

"Obožavam kad se stvari slučajno poklope u geopolitici. Ima tu neke misterioznosti. Kao kod Agate Kristi", započela je Zaharova.

Ovaj scenario ima britanskog autora, a, po svemu sudeći, priča tamo i počinje, napisala je.

Sve počinje 21. februara ove godine kada je smenjen sudija MKS-a Antoan Kesija-Mbe Mindua (Kongo) a na njegovo mesto dolazi sudija spreman da služi Zapadu, predstavnik Kostarike i diplomac sa Oksforda Serhio Herardo Ugalde Godinez, ukazala je Zaharova.

Na ovaj način engleski lobi dobija prednost u tribunalu, ali falio je još jedan faktor da Britanci dobiju apsolutnu kontrolu nad odlukama MKS-a, objašnjava Zaharova.

"Stoga je istog dana, 21. februara, iz engleskog zatvora pre roka pušten brat tužioca MKS-a Karima Kana, bivši član britanskog parlamenta Imran Kan, optužen za pedofiliju. Tamo je proveo manje od polovine zatvorske kazne", pojasnila je.

Sledeći korak je logičan i predvidljiv, nastavila je.

Bukvalno već sutradan, 22. februara, Karim Kan upućuje žalbu Pretpretresnom veću sa zahtevom za odobrenje naloga za hapšenje Putina i Belove-Ljvove, podseća Zaharova.

Čini se kao da ni sam Karim Kan nije verovao Londonu, pa je požurio da dobije potvrdu svojih obećanja da će brata pedofila pustiti iz zatvora, napisala je.

Međutim, tribunal okleva, nikakve reakcije nije bilo, dodala je.

London zbog toga organizuje donatorsku konferenciju za MKS, a kao datum bira 20. mart, transparentno nagoveštavajući da pre tog datuma želi rezultate ako u Hagu žele da vide britanski novac, nastavlja da razotkriva slučaj Zaharova.

"Sudije je lako kupiti", napisala je.

Samo četiri dana posle najavljivanja konferencije i tri dana pre njenog održavanja, MKS 17. marta izdaje nalog za hapšenje ruskog predsednika i komesara za prava deteta pri kabinetu predsednika Ruske Federacije.

image