Rusija

Roskosmos: "Luna-25" pripojena "Fregatu", uskoro leti na prirodni satelit Zemlje (VIDEO)

Na snimku se vidi kako zaposleni u državnoj korporaciji i predstavnici Naučno-proizvodnog društva Lavočkin premeštaju i postavljaju stanicu u gornji stepen rakete-nosača
Roskosmos: "Luna-25" pripojena "Fregatu", uskoro leti na prirodni satelit Zemlje (VIDEO)© Tanjug/ Roscosmos State Space Corporation via AP, File

Automatska stanica "Luna-25" je pripojena "Fregatu", univerzalnom gornjem stepenu koji se može koristiti u sastavu srednjih i teških lansirnih raketa na kosmodromu "Vostočni".

Posle završnih ispitivanja, biće poslata na prirodni satelit Zemlje, saopštila je ruska vazduhoplovna i svemirska agencija "Roskosmos".

Na snimku se vidi kako zaposleni u ruskoj državnoj korporaciji za kosmičke aktivnosti i predstavnici Naučno-proizvodnog društva Lavočkin (deo Roskosmosa) premeštaju i postavljaju stanicu u gornji stepen rakete-nosača.

Stanica je napravljena od isključivo ruskih elektronskih komponenti i najnovijih dostignuća u oblasti kosmičke instrumentacije, saopštio je "Roskosmos".

Lansiranje "Lune-25" zakazano je za avgust 2023. godine. To će postati prvi ruski aparat u istoriji zemlje, koji će biti poslat na prirodni satelit Zemlje.

image