Šojgu na frontu: Neprijatelja udarajte preventivno dok se povlači sa pozicija

Nanošenje efikasnih preventivnih udara na neprijatelja kada je on izbačen sa položaja obezbediće maksimalnu bezbednost za život i zdravlje ruskih vojnika, objasnio je ministar

Ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu posetio je zonu Specijalne vojne operacije i ukazao na potrebu da se neprijatelju nanose preventivni udari onda kada se on povlači sa pozicija, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

On je posetio istureno komandno mesto grupe Centar u zoni borbe i razgovarao je sa komandantom, general-potpukovnikom Andrejem Mordvičevim.

Nanošenje efikasnih preventivnih udara na neprijatelja kada je on izbačen sa položaja, prema rečima ruskog ministra, obezbediće maksimalnu bezbednost za život i zdravlje ruskih vojnika.

Komandant grupe je ministru pokazao jedno od mnogih oklopnih vozila strane proizvodnje koje su vojnici njegove trupe zaplenili tokom borbi - švedsko borbeno vozilo pešadije CV-90.

Ukrajinski vojnici su borbeno vozilo, koje je ušlo u službu švedskih oružanih snaga 1993. godine, napustili dok su se povlačili nakon što ih je ruska vojska gađala ručnim protivtenkovskim bacačem granata RPG-7.

Dok je ministru pokazivao zaplenjenu tehniku, general-potpukovnik Andrej Mordvičev je ukazao na nedostatak kompleta rezervnih delova, alata i pribora u oklopnim vozilima koje isporučuju zapadne zemlje, što sprečava neprijatelja da popravlja borbena vozila u zoni borbe.

Još jedan nedostatak švedskog oklopnog vozila je spor tempo pucanja. Ispaljuje se iz tri šaržera od po osam projektila, nakon čega mora ponovo da se puni, a to može da traje i ceo minut, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pored toga, švedskim oklopnim vozilima isporučenim Ukrajini nedostaje sistem navođenog naoružanja, a i lako su uočljivi jer su visoki.