Rusija

Peskov: Rusija ne veruje da SAD žele da pomognu sa izvozom žita

"Dela, ne reči", poručio je portparol Kremlja američkim zvaničnicima
Peskov: Rusija ne veruje da SAD žele da pomognu sa izvozom žita© Tanjug/ Dmitry Peskov

Rusija nije spremna da veruje izjavama američkih zvaničnika o njihovoj spremnosti da pomognu oko izvoza žitarica iz Ruske Federacije, u slučaju da se Moskva vrati Sporazumu o žitu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

"Rečima - ne", odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija spremna da veruje američkim zvaničnicima, pozivajući ih tako da se okrenu delima, ne rečima.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken kazao da će SAD nastaviti da olakšavaju izvoz hrane, uključujući i onu iz Rusije, ako se Moskva vrati Sporazumu o žitu.

Blinken je istakao da su SAD "preduzele korake za rešavanje pitanja isporuke i osiguranja kroz Sporazum o žitu, uključujući obraćanje bankama kako bi osigurale proces transakcije".

"Ako se Rusija vrati sporazumu nastavićemo da činimo sve što je neophodno kako bismo osigurali da svi, uključujući Rusiju, mogu bezbedno i slobodno da izvoze hranu", rekao je državni sekretar.

Rusija će biti spremna da se vrati Sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem ako se reše problemi sa izvozom njenih proizvoda i đubriva, izjavio je juče zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Rusija je prošlog meseca napustila Sporazum o žitu, a nedavno je saopštila da bi mogla da ga obnovi ako se ispune zahtevi koji se tiču izvoza ruskih žitarica i đubriva.

Moskva tvrdi da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja ometala izvoz poljoprivrednih proizvoda.

U odvojenom saopštenju Savet bezbednosti je naveo da "snažno osuđuje upotrebu izgladnjivanja civila kao metode ratovanja, koja je zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom, i nezakonito uskraćivanje humanitarnog pristupa".

image