Antonov: SAD ubile Sporazum o žitu, a Rusiju krive da koristi hranu kao oružje

Amerikanci ne mogu da dođu sebi zbog obećanja ruskog predsednika Vladimira Putina koji je najavio da će Rusija u narednim mesecima besplatno snabdevati nekoliko afričkih zemalja sa 25 do 50 hiljada tona žitarica, kazao je ruski ambasador

Optuživanje Rusije da je izazvala prehrambenu krizu i da koristi "hranu kao oružje" dobro su poznati element informacionog rata koji je pokrenut protiv nje, kazao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izvestio da je skoro 90 zemalja podržalo plan koji su pripremile SAD, a u kojem se obavezuju da će "preduzeti mere za okončanje upotrebe hrane kao ratnog oružja i izgladnjivanja civila kao taktike ratovanja".

Dok su Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi optužili Rusiju da koristi hranu kao oružje rata pogoršavajući globalnu krizu svojom Specijalnom vojnom operacijom, američko saopštenje ne pominje posebno nijednu zemlju.

"Ruska Federacija je ta koja daje značajan doprinos globalnoj bezbednosti hrane, ona je solidan i pouzdan snabdevač poljoprivrednih proizvoda. Besmisleno je upoređivati mogućnost izvoza poljoprivrednih proizvoda Rusije i Ukrajine. Udeli na svetskim tržištima se značajno razlikuju", objasnio je Antonov.

Međutim, sa Zapada čujemo mantre o gotovo "čudesnom" ukrajinskom žitu, dodao je on, prenelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ako je američka administracija zaista zainteresovana da olakša nevolje zemalja u razvoju kroz nesmetano snabdevanje hranom, trebalo bi, ne rečima, već delima, da skine "sankcione okove" iz ruskog dela Sporazuma o žitu, istakao je.

"Oslobodite konačno stotine hiljada tona đubriva 'zaglavljenih' u evropskim lukama", dodao je.

Bela kuća nije spremna da prihvati trezvene argumente kako bi se smanjila tenzija na svetskom tržištu hrane, kazao je i objasnio da je to zbog mržnje prema svemu što je rusko.

"Vašingtonske zvaničnije je bukvalno zaslepila neizdrživa želja da nam nanesu strateški poraz, pa i na ekonomskom frontu", dodao je.

To objašnjava njihovu nameru da prvo poremete sporazum, onda potcene značaj drugog samita Rusija-Afrika, kazao je. Amerikanci ne mogu da se priberu od pomisli da je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će u narednim mesecima besplatno da snabdeva nekoliko afričkih zemalja sa 25 do 50 hiljada tona žitarica, naglasio je.

Rusija, prema njegovim rečima, iskreno poštuje suverenitet partnera i spremna je da jača sveobuhvatnu saradnju u oblasti bezbednosti hrane, energetike, obrazovanja i trgovine.

"Pomoći ćemo Africi da postane prepoznatljiv i uticajan centar svetskog razvoja. Takav pristup se jednostavno ne uklapa u logiku neokolonijalnih praksi Zapada, koji nije u stanju da gradi obostrano korisne i ravnopravne odnose sa ostatkom sveta", zaključio je ruski ambasador.