"Nema nade": Peskov o odnosima Rusije i Velike Britanije

Upitan da li će odnosi dve zemlje preći na konstruktivniji nivo, portparol Kremlja je odgovorio odrično

Moskva nema nikakve nade da će se odnosi sa Londonom promeniti posle smene britanskog ambasadora, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da li će odnosi dve zemlje preći na konstruktivniji nivo, Peskov je odgovorio odrično.

Podsetimo, na sajtu britanske vlade juče se pojavila informacija da će Najdžel Kejsi biti novi ambasador u Rusiji. On bi trebalo da na tom mestu zameni Deboru Bronert kojoj ističe mandat u novembru.

Odnosi dve države posebno su se pogoršali nakon početka Specijalne vojne operacije jer Velika Britanija otvoreno podržava kijevski režim i, uz SAD, je isporučila najveću vojnu pomoć Kijevu, uključujući rakete "storm šedou", kasetnu municiju, tenkove i drugo.

SAD ne treba da obećavaju, već da ispune obećano 

Peskov je dodao da Rusija ne čeka obećanja, već ispunjenje onog dela Sporazuma o žitu koji se tiče ruskog izvoza.

Tako je prokomentarisao reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Vašington učiniti sve što je potrebno da obezbedi izvoz hrane iz Rusije, ako se Moskva vrati Sporazumu o žitu.

"Amerikanci, ako žele, treba da doprinesu ispunjenju dela žitnog posla koji se tiče Rusije. Nemojte da obećavate da ćete razmišljati o tome, već to ispunite. Čim se to uradi, ovaj posao će odmah biti nastavljen", kazao je portparol Kremlja, napominjući da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta izneo ovaj stav po tom pitanju. 

Peskov je takođe napomenuo da se od Amerikanaca ne traži da osiguraju nikakvu bezbednost u ovoj oblasti, jer je ona svakako postoji i bez njihovog prisustva.

Poljaci skloni eskalaciji tenzija

Portparol Kremlja osvrnuo se na "neobične izjave" Varšave o situaciji na poljsko-beloruskoj granici i napomenuo da je Poljska "generalno sklona eskalaciji tenzija".

"Ima mnogo neobičnosti u izjavama poljskih zvaničnika. Generalno, Poljaci su skloni da isprovociraju situaciju, eskaliraju tenzije. Ovo nije ništa novo", dodao je Peskov.

Prethodno je poljska vlada saopštila da su beloruski vojni helikopteri navodno narušili vazdušnu granicu Poljske u regionu Bjaloveže, pa je tako ministar odbrane Poljske naložio da se poveća broj vojnika na granici sa Belorusijom. Minsk je ovo demantovao.

Peskov je dodao da, što se tiče beloruskih helikoptera, sami Poljaci potvrdili su da navodni prekršaj nije zabeležen na radarima.

Ruska Federacija spremna da se takmiči u Africi

Rezultati Drugog samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu pokazali su da je Ruska Federacija spremna da vredno radi kako bi izdržala konkurenciju u Africi, dodao je Peskov.

"Da bismo izdržali tu konkurenciju, potrebno je vredno da radimo. To zahteva veliku odgovornost i mnogo rada. I rezultati samita su pokazali da smo spremni za taj posao", kazao je portparol Kremlja.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je Vašington "toliko besan" na razvoj dijaloga Moskve sa afričkim partnerima, Peskov je pozvao da se to oceni sa "manje emocija".

"Afrički kontinent i afričke zemlje su jedan od najdinamičnijih kontinenata u svetu. To je kontinent koji ima najveći neiskorišćeni potencijal i koji traži partnere. To ne znači da će se Afrikanci fokusirati samo na Rusiju. Mnoge zemlje se takmiče u svojim pristupima ovom regionu i, naravno, mnoge države su prilično revnosne za ovu putanju unapređenja naših odnosa sa afričkim zemljama", naglasio je portparol Kremlja.