Rusija

Putin potpisao zakon o podizanju starosne granice za regrutovanje

Vojnim obveznicima zabranjuje da napuštaju Rusiju od dana kada im je upućen poziv do pojave u vojnu matičnu službu
Putin potpisao zakon o podizanju starosne granice za regrutovanje© Tanjug/ Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas potpisao zakon o blokiranju sredstava i imovine pravnih lica koja se nalaze pod kontrolom stranih organizacija ili građana prema kojima Rusija primenjuje restriktivne mere.

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Naime, Putin je 2018. godine, kao odgovor na neprijateljske akcije Ukrajine, odlučio da uvede specijalne ekonomske mere protiv pojedinih ukrajinskih organizacija i građana.

Potpisao je i zakon po kome će automobili stranih prevoznika zbog kršenja bilo kakvih saobraćajnih pravila moći da budu zadržani na granici dok ne plate kaznu.

Putin je potpisao i zakon o podizanju starosne granice za regrutovanje u Rusiji, kojim se utvrđuje da će građani starosti od 18 do 30 godina biti u obaveznom vojnom roku.

Pritom, vojnim obveznicima zabranjuje da napuštaju Rusiju od dana kada im je upućen poziv do pojave u vojnu matičnu službu.

Potpisan je i zakon kojim se organima za sprovođenje zakona daje pravo da zaustave kretanje bilo kojih dronova u zoni njihove nadležnosti.

Na osnovu još jednog dan potpisanog zakona, određeni pojedinci koji imaju pristup poverljivim informacijama moraće da obaveste Federalnu službu bezbednosti i Spoljno obaveštajnu službu kada putuju u inostranstvo.

Takođe, građanima će od danas biti teže da dobiju pristup državnim tajnama ukoliko imaju u inostranstvu imaju nekretninu, ili račun u stranoj banci.

Putin sa Savetom bezbednosti RF: Jačamo unutrašnju stabilnost

Putin je sa stalnim članovima Saveta bezbednosti razgovarao o pitanjima obezbeđenja unutrašnje stabilnosti.

"Govorićemo danas o nekoliko pitanja vezanih za jačanje unutrašnje stabilnosti u današnjim uslovima", kazao je Putin u uvodnom delu sastanka.  

Izveštaje će podneti direktor FSB Aleksandar Bortnikov, šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev, najavio je lider Rusije.

Sastanak se vodi iza zatvorenih vrata.

image